Rántott hús nélkül még most sincs esküvő

Rosinante, Étterem, Szigetmonostor 2016. 07. 07. Rosinante Szigetmonostor Étterem
Egy esküvői menüsor
Vágólapra másolva!
Van, aki szerint az esküvő még mindig egyenlő a mértéktelen zabálással. Mások azt mondják, egy helytelenül megválasztott menüsor a legszebb kézfogót is tönkreteheti. Gondolnák, hogy Újházi Ede levese 2016-ban is kirobbanthatatlan egy esküvői ebédről vagy vacsoráról? A szigetmonostori Rosinante étterem a magyar esküvők egyik fellegvára. A menedzser, Paór Anikó mesélt az Origónak a jelenlegi és jövőbeni trendekről, és néhány furcsa, de boldogító epizódról.
Vágólapra másolva!

Bejön ide egy vadidegen ember, aki önre bízza az esküvőjének lebonyolítását. Ránézésre meg tudja állapítani róla, hogy élete legboldogabb napján mit szeretne enni?

Szinte minden esetben igen. A mögöttem lévő tíz év, az egy szezonban megrendezett ötvennél is több lagzi után tényleg ki lehet találni, mit óhajt a vendég. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy sosem lövök mellé, mert ilyen is előfordult.

Paór Anikó, a Rosinante étterem menedzsere Fotó: Adrián Zoltán - Origo

2016-ban mi a legkedveltebb étel egy menyegzőn?

Most meg fog lepődni: még mindig az Újházi-tyúkhúsleves. Ez azért is lehetséges, mert a vendégek többsége „tutista", azaz nem mer kockáztatni. Második kívánságuk, hogy a tálakon mindenképpen legyen rántott hús. Mi sem feltétlenül ajánlunk nagyon extra ételeket, hiszen a végső cél a boldogság. Márpedig ebben az országban az az igazán boldog ember, aki jóllakott.

2016-ban a dobogós esküvői ételeink: az Újházi-tyúkhúsleves, a rétes és a kacsa.

Ennek ellentéte az uborkával töltött sertéskaraj – erről szolidan lebeszélem a vendégeket.

Miért nem tudnak a házasodók ettől a konzervatív menüsortól elszakadni? Vagy lehet, hogy nem is akarnak?

Félnek. Gondoljon bele, hogy ez a tökéletesre tervezett nap. Ebbe nem illik bele olyan étel, amit nem ismer a nagymama, a sógor, vagy a koma. Nyilván nálunk is volt olyan alkalom, amikor egy gourmet étterem tulajdonosának a fejét kötötték be.

A konyha is készül az esküvőre Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Ezen a vacsorán megjelentek a fine diningra hajazó fogások, de ez abszolút nem jellemző. Én alig találkoztam olyan emberrel, aki a mai gasztroforradalom által egekbe emelt ételeket kérte volna az esküvőjére. Tízből kilencen ragaszkodnak a hagyományokhoz. Ne feledje, hogy


Engem az az egy érdekelne, aki nem...

Ha például a pár egyik fele magyar, a másik külföldi, akkor előfordulnak extra kívánságok. Egyet azonban nem szabad elfelejteni. Egy esküvő nemcsak az ételről, hanem az italról is szól. Márpedig nem árt olyat is enni, amely segít felszívni az alkoholt.

Volt olyan menyasszony vagy vőlegény, akinek az esküvői ételkívánságától felszaladt a közeli fára?

Igen. Ráadásul törzsvendég az illető. Egyszer eljött vacsorázni és az étlapról a cukorborsó-krémlevest választotta habgaluskával. Annyira ízlett neki, hogy hónapokkal később is ezt kérte az esküvőjén. Szóltam neki, hogy ez nem jó ötlet. Megérkeztek a nagydarab férfiak, megkapták ezt a habkönnyű levest, néztek bután, hogy akkor ez most micsoda?

Füstös angolos kacsamell mentás zöldborsókrémmel, zöldborsóolajjal és házi bagettel Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Ez azért is veszélyes játék, mert egy ilyen választás az egész esküvői vacsora élvezetét tönkre tudja tenni. Innen több mázsa rántott hússal sem lehet nyerni.

Ön is úgy gondolja, hogy az esküvő egyenlő a mértéktelen zabálással?

Ebben van igazság. Magyarországon a szeretet nyelve az étel. Egészen kicsi korunkban már azt halljuk a nagyszülőknél, hogy „de alig ettél valamit..."

Ebből következik, hogy ha egy esküvőn nem rogyadoznak az asztalok, a vendég úgy érzi, hogy nem szeretik.

Ebben az esetben is különbözőek vagyunk. Van, aki tényleg zabál, és mindent megeszik, de a többség azért igyekszik megtartani a mértéket.

Hallottam egy nagyon csúnya mondást. Az illedelmesebb vendég csak az esküvő másnapján szabadul meg attól, amit megevett, a kevésbé illedelmesek viszont még ott, a lagzi helyszínén...

No comment. Láttam én már mindent, olyat is, amit nehezen képzeltem el. Érdekes, hogy a legnehezebb szituációkban a legcukibbak a meghívottak – már akik józanok maradtak. Közösen szégyellik magukat azzal, akik eltévesztették a mértéket. Ilyen majdnem minden esküvőn van, szinte hozzátartozik a műsorhoz.

Kik számítanak nehezebb esetnek? A menyasszonyok vagy az anyósok?

Ötven menyasszonyból általában egy van olyan, akire nagyon oda kell figyelni. Ő az, aki nem hisz magában, így bennünk sem.

Azokkal sem könnyű, akik szeretetmentesen mennek hozzá a másikhoz.

Akad ilyen is. Nagyjából meg tudom mondani, kik hány évig lesznek együtt. Érdekes, hogy az anyósokat könnyebben tudom kezelni.

Mennyire figyelik a külföldi trendeket?

Nagyon szőrmentén. Másolni felesleges, minden országnak megvannak a maga sajátosságai. Amit inkább átveszünk, az egy-egy új dekorációs elem, itt érdemes az újdonságokat nyomon követni. Gondolkodtunk már a tematikus esküvőkön is.

Bőrén sült tanyasi csirke karamellizált gyömbéres gyümölcsökkel Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Például egy amerikain. Ezzel csak az a probléma, hogy képtelenek vagyunk 120 embernek egyszerre frissen felszolgálni a hamburgert. Nincsenek meg hozzá a megfelelő eszközeink.

Mennyibe kerül most egy esküvői menüsor önöknél?

A legolcsóbb – ebben benne vannak az üdvözlőitalok, a leves, a különféle tálak, az éjféli töltött káposzta és a desszert – személyenként 8500 forint. Az én mottóm:


A 8500 forintos árban az italok nincsenek benne?

Nincsenek. Sokfajta italcsomagot kínálunk, a legfontosabb, hogy egy-egy csomag „menetideje" 9 óra. Azaz ennyi időn keresztül megy a fogyasztás.

A manapság annyira divatos kézműves-trendek megjelennek az esküvőkön?

Csomó mindenben visszaköszön a kézművesség. Kezdve attól, hogy a kenyeret helyben sütjük – akkor

ez is kézműves étel? De ne használjuk ezt a szót, mert kissé lejáratódott...


Ki járatta le?

Nyilván mi, a szakma...

Az is kézműves, ami nem kézműves?

Valami ilyesmi...

Saját esküvőjét is étteremben képzeli el?

Már voltam férjnél, úgyhogy az én helyzetem kicsit más.

"Magyarországon a szeretet nyelve az étel" Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Meg ennél kicsit romantikusabb vagyok. Nagyon szeretek túrázni, az enyém – ha lenne – egy erdei faház előtti tisztáson zajlana. Ami ennél sokkal érdekesebb, hogy

a legjobb esküvők egyben a leglazábbak is.

A vendégsereg könnyedre veszi a figurát: rövidnadrág, medencébe ugrálás, grillezés, tánc – semmi kötöttség.

Milyen különlegességekkel tudja még meglepni az egybekelendőket?

Van egy szolgáltatásom, amelyet „menyasszonycoachingnak" nevezek. Az esküvő előtti utolsó két hétben tanácsokat adok, megmondom, kit szabad felhívni, és kinek a telefonját nem érdemes felvenni. Kihívás akad bőven...

Pillantsunk a jövőbe: hogyan látja az esküvői gasztronómia fél évtizedet felölelő jövőképét?

Úgy, hogy egyre több lesz a kézfogó, hogy a vendégek egyre igényesebbek lesznek, hogy nem csak szombaton kelnek egybe a párok.

Egy esküvői menüsor Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A praxisomból csak a szerdai esküvő hiányzik, különben volt itt már minden. Ezt csak azért mondom, mert van egy mondás, amely szerint szeptember után már nincs szép menyasszony. Ezt határozottan cáfolom.

Hol voltunk akkor már a szeptembertől...

A vidéki Magyarországon még mindig divat a sátoros ünnep, azaz a többnapos lagzi. Ezt itt a vendég nem kapja meg, ugye?

Nem. 120 főnél nem vállalunk be nagyobbat, mert képtelenek lennénk a tömeget kezelni. Inkább azon kellene elgondolkodni, miért fordult meg a trend, azaz miért mennek egyre többen az esküvő alkalmával étterembe?

Készülődés az esküvői vacsorára Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Régen azért sokan ragaszkodtak a családi házhoz, ahol felállították a sátrakat, aztán jöhetett a dínom-dánom. Az emberek számolnak. Egy sátoros lagzi ma már majdnem annyiba kerül, mint az éttermi esküvő. Óriási előny, hogy itt mosogatni sem kell. Nálunk legalábbis biztosan nem.

A gasztroblogger menüsora

Az interjú elkészülése után kezdődött el Tusnádi Niki esküvője. A gasztrobloggerként tevékenykedő menyasszony tudatosan választotta ki a menüsort. A hagyományos ételekhez csak részben ragaszkodott, miközben számos újdonsággal lepte meg a vendégeket. A kávét Szekszárdról, a tortákat Pannonhalmáról, a Pausa cukrászdából hozatta. Az ő menüsora a következő volt: padlizsánkrém és zöldfűszeres túrókrém házi kenyérrel, Újházi-tyúkhúsleves, grillezés (tarja, csirke és kolbászok, serpenyős burgonya, grillzöldségek), sült krumpli, saláta, rétes, torta. Tusnádi szerint az esküvő egyik legfontosabb eleme az étkezés. „Rengeteg emberben az marad meg, hogy mi került az asztalra" – mondta. Szerinte egy szerencsétlenül megválasztott menüsorral az egész esküvőt el lehet rontani.