A bolti bébiétel jobb lehet, mint a házi

kisbaba bébiétel babakaja babatáplálás
Alapvető fontosságú, hogy milyen ételekkel találkozik először
Vágólapra másolva!
Egy új kutatás arra az eredményre jutott, hogy a boltban vásárolt, gyári bébiételeknek pozitívabb hatásuk lehet a gyerekek fejlődésére, mint azt általában gondoljuk.
Vágólapra másolva!

Az igazán gondos nevelés már a méhen belül elkezdődik, szokták mondani, és a csecsemőkorról is vastag könyvek sokasága szól. A kisbabák táplálása is olyan téma, amiről szinte mindenkinek van véleménye, ha gyerekkel nem is rendelkezik esetleg.

A hozzátáplálás és úgy általában az egyéves kor alatt babák élelmezése kapcsán az egyik legtöbbet vitatott kérdés, hogy szabad-e gyári bébiételt adni vagy a gondos anyák (szülők) csakis saját készítésű eledellel táplálják utódaikat.

Egy, az Aberdeen Egyetem és a Warwick Egyetem által végzett közös kutatás nemrégiben szintén ezt a kérdést vizsgálta és arra jutottak, hogy a bolti gyárban készült, üveges baba ennivalóknak is van előnye. A vélhetően bébiételgyártók által szponzorált kutatás számos szempontot megvizsgált és akadt olyan, amiben a bolti változat jobbnak minősült.

Alapvető fontosságú, hogy milyen ételekkel találkozik először Forrás: Image Source/© Image Source, all rights reserved./Kaori Ando

A tudomány és a saját tapasztalatunk is azt mondja, hogy egyvalamiben semmiképpen nem tud a gyári a házival versenyezni, és ez az ára. A 278-féle bébiételt és 55 sikeres baba-szakácskönyvet megvizsgált kutatás arra jutott, hogy míg a boltban vásárolt, üveges bébiételből átlagosan 0,68 font (250 forint körül) volt 100 grammnyi, addig a saját gyártásban készült változat feleannyiba kerül.

A felhasznált zöldségek területén is a bolti baba ennivaló győzött, üvegenként átlagosan háromfélét tartalmaztak, míg a házilagos pépek csak kettőt.

Egy baba ebédel Forrás: AFP/DPA

Az otthoni bébiételekben összességében több tápanyagot találtak, mint a gyáriban, viszont ez sajnos jóval több kalóriát, zsírt, cukrot és sót is hozott magával. A megvizsgált receptek fele meghaladta az adott korosztály számára ajánlott kalóriabevitelt étkezésenként.

Ez a tanulmány megmutatta, hogy nem csak a kereskedelmi termékek számára szükséges a szabályozás, de a szülők és gondozók tápanyag tudatosságát is támogatni kell" - értékelte a tanulmány eredményeit Neena Modi, a Brit Gyermekorvosok Szövetségének elnöke.

A megvizsgált termékek ízével kapcsolatban sajnos nem végeztek kutatást, pedig lássuk be, azért az sem elhanyagolható tényező.