Ledobna pár kilót? Tudja, mi fogyaszt, és mi nem?

Kirívóan rosszul szerepelt a magyarok egészsége az európai rangsorban
elhízás
Vágólapra másolva!
A diéta és a mozgás mellett a fogyásban szerepük lehet az étrend-kiegészítőknek is, de nagyon nem mindegy, melyiket választjuk. A Magyar Dietetikusok Országos szövetsége kiadta a működő és a hatástalan hatóanyagok listáját.
Vágólapra másolva!

A hazai felnőtt női lakosság 60 százaléka, míg a férfi lakosság kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. Bár sok esetben a mértéktelen táplálékfelvétel és a tápanyagarányok kedvezőtlen eltolódása, a fizikai aktivitás hiánya, az ülő életmód vezet a túlsúly vagy elhízás kialakulásához,

nem hagyhatók figyelmen kívül az örökletes tényezők sem.

Jelenlegi túlsúlyunkért azonban nem okolhatjuk felmenőinket, hiszen a genetika nem pecsételi meg a sorsunkat, csak az elhízásra hajlamosító környezettel kölcsönhatásban tud érvényre jutni.

Ha nem tudunk lemondani a nagy zsír- és cukortartalmú, energiadús élelmiszerekről és továbbra is rendszeresen ezeket fogyasztjuk, ha mindig „majd holnaptól” kezdünk egy kicsivel többet mozogni, ha életmódváltás helyett inkább a „varázsdiéták” felé fordulunk, hosszú távon nem várhatunk sikereket.

Fogyás, de helyesen Forrás: AFP/ANP/Roos Koole

A bikiniszezon káros hatásai

Az áhított álomalak eléréséért hajlandóak vagyunk számos fegyvert bevetni. Vannak, akik hirtelen koplalni kezdenek, akadnak, akik egy darabig maratoni edzést végeznek, illetve olyanok is léteznek, akik inkább valami külső eszköztől várják a kilók leolvadását, és a gyors fogyást ígérő „csodabogyókhoz” fordulnak. Talán nem is olyan nehéz megjósolni, ki éri el a vágyott célt az említettek közül, az azonban biztosan állítható, hogy hosszú távon a végeredmény egyiküknél sem lenne maradandó.

A fogyás után elért testtömeg tartós megtartásához a legtöbb esetben az életmód megváltoztatására van szükség, ami sok kitartást, odafigyelést és akaraterőt igényel.

Ennél sokkal könnyebb utat kínálnak az azonnali és gyors súlyvesztéssel hitegető étrend-kiegészítők. Hazánkban évről évre egyre több ilyen termék jelenik meg a piacon, amelyek között még egy szakembernek is komoly kihívást jelent eligazodni.

A természetes is lehet káros

Évente közel 2000 új étrend-kiegészítőt dobnak piacra, amelyek között egyre több a gyógynövénytartalmú szer. Ez a fogyasztó szemszögéből ítélve megnyugvást jelenthet, mivel sokakban a természetes eredetű gyógynövény az ártalmatlansággal fonódik össze, kisebb a gyanú, hogy veszélyt jelent az egészségre. Sajnos ez tévhit, mert a hatóanyag ártalmatlanságát illetően az is fontos kérdés, hogy milyen növényből, a növénynek mely részéből és milyen módszerrel nyerik ki a hatóanyagot.

Előfordult már olyan eset, amikor egy alapvetően növényi eredetű fogyasztószerről kiderült, hogy véletlenül mérgező növény került bele, aminek

több tucat belga nő egészsége látta kárát, mivel a szer veseelégtelenséget okozott.

A hasonló esetek elkerülése érdekében mindig érdemes mérlegelni, mennyire szükséges az adott szer alkalmazása, milyen információk állnak rendelkezésre az ártalmatlanságát illetően, milyen a termék összetétele és a minősége.

Célszerű, ha ebben a kérdésben szakember (pl.: dietetikus) segítségét kérjük. Az étrend-kiegészítők hatalmas piacán való eligazodásban segítséget jelenthet, ha tisztában vagyunk a különböző hatóanyagok jellemzőivel, tudományos megítélésével.

Ami működhet

Fukoxantin

A fukoxantin a karotinoidok közé tartozó vegyület, amely egyes moszatok – köztük a barna moszatok – sárgásbarna színét adó anyag. Az eddigi eredmények laboratóriumi vizsgálatokon és állatokon végzett tanulmányokon alapulnak, összesen egy humán vizsgálat készült, amely a fukoxantin testtömegcsökkentésben való hatását tanulmányozta. Bár ez az egy humán vizsgálat eredményesnek bizonyult, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a kutatást végzők közül egyik-másik szerző fukoxantin érdekeltségű cégnél dolgozik.

Ebben a formájában még nem fogyaszt Forrás: Wikipedia

Glükomannán

A glükomannán a leopárdkontyvirág, más néven az ördögnyelv (Amorphopallus konjac)
gyökerében jelen levő, vízben oldható rost, konjakmannánnak is hívják. Az Európai
Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) álláspontja szerint

a glükomannán elősegítheti a fogyást, ha fogyasztása csökkentett energiatartalmú étrenddel párosul.

A hatás eléréséhez legalább napi 3 gramm rostot kellene elfogyasztani három részletben. Adott étkezés előtt 1 grammot 1-2 pohár vízzel kellene bevenni.

Gyömbér

A gyömbér (Zingiber officinale) mára nemcsak az italok kedvelt ízesítője, hanem önmagában is gyakran használt fűszernövény. Érdekes Ebrahimzadeh Attari V. és munkatársai kutatása, amelyben a gyömbér testtömegcsökkentő hatásának vizsgálata mellett azt is megnézték, hogy egyes elhízásra hajlamosító génvariánsok esetén van-e különbség a gyömbér hatásában. Akik azokkal a génvariánsokkal rendelkeztek, amelyek hatására a szervezet étkezés utáni hőtermelése, valamint a zsírok lebontása nagyobb mértékű, azok antropometriai adatai kedvezőbb változást mutattak a vizsgálat végén, azokhoz képest, akik nem ezzel a variánssal rendelkeznek.

A friss gyömbér remekül frissít is Forrás: Táfelspicc

Kapszaicin

A kapszaicin a paprika – többek közt a chilipaprika – csípős ízét adó vegyület. Megfontolandó, hogy

akik rendszeresen, hosszú időn keresztül fogyasztják a kapszaicint, érzéketlenné válhatnak rá,

mivel a tartós bevitel hatására csökkenhet a csípős ingerekre adott perifériás érzékenység, vagy egy idő után a szervezet alkalmazkodik az aktív összetevők felszívódásához és/vagy anyagcseréjéhez.

Hozzá lehet szokni? Forrás: Ács Bori

Koffein

Az étrend-kiegészítőkben fellelhető koffein nem csak a kávéból származhat. Kivonhatják guaranából (Paullinia cupana), kóladióból (Cola nitida) vagy a matéfa (Ilex paraguariensis) megszárított leveleiből és száraiból is. (Ez utóbbi a matétea alapanyaga.)

A zöld tea és egyéb teák szintén tartalmaznak koffeint. A klinikai vizsgálatokban akkor volt igazán eredményes a testtömegcsökkentő hatás, amikor a különböző koffeintartalmú növényeket egymással kombinálva fogyasztották. Azt azért nem árt tudni, hogy aki rendszeresen „hozzájut” a koffeinhez, idővel tolerancia alakul ki benne a hatóanyaggal szemben, ezáltal esetlegesen egyéb hatásai is csökkenhetnek.

A kedvenc koffeinforrásunk Forrás: Ács Bori

Konjugált linolsav (CLA)

A konjugált linolsav a linolsav azonos összegképletű, de eltérő szerkezetű változata (izomérje), qmely főként kérődzők húsában (pl.: marha) és tejtermékekben fordul elő. A fő izomér forma, amelyet a táplálékok által veszünk magunkhoz: a cisz-9, transz-11 forma, az étrend-kiegészítők általában egyenlő arányban tartalmazzák a cisz-9, transz-11 és a transz-10, cisz-12 izoformákat.

Zöldkávé-kivonat

Valójában a kávébabok (Coffea arabica, Coffea canephora, Coffea robusta) a pörkölésig
zöldek.

A pörkölt szemekhez képest a zöld szemek nagyobb arányban tartalmaznak klorogénsavat.

Bár a zöld kávébabok is tartalmaznak koffeint, a testtömegcsökkentő hatást ez esetben a klorogénsavnak tulajdonítják.

Zöldtea-kivonat

A zöld tea (Camellia sinensis) világszerte népszerű ital, amelyhez számos kedvező egészségügyi hatás köthető. A zöld teában megtalálható koffein mellett a benne lévő katechinek, elsősorban az epigallokatechin felelősek a testtömegcsökkentő hatásért.

Minden formájában egészséges Forrás: Zirig Árpád/Táfelspicc

Aminek nincs értelme

Az eddigi tudományos bizonyítékok nem támasztják alá az alábbi anyagok testtömegcsökkentő hatását:

Hoodia

A hoodia egy Dél-Afrikában honos szárazságtűrő növény (Hoodia gordonii) amit a Kalahári-sivatagban élő san őslakosok (busmanok) használnak, hagyományosan étvágycsökkentő hatása miatt. (Erre a hosszúra nyúló vadászati idő miatt van szükség.) Sajnálatos, vagy inkább érdekes módon

az újabb jelentések szerint a hoodia tartalmú étrend-kiegészítők csekély mértékben vagy egyáltalán nem is tartalmazzák a növényi részeket.

Nem tekinthető biztonságosnak, mellékhatása gyors szívverés, vérnyomás-emelkedés, fejfájás, hányinger, hányás lehet.

Karnitin

Az L-karnitin (karnitin) a vörös húsok és tejtermékek fogyasztásával kerül a szervezetbe, illetve magában a szervezetben is termelődik. Az egészséges emberek szervezete metionin és lizin aminosavakból is elő tudja állítani ezt az aminosav-származékot. A karnitin a májban és a vesében termelődik, ugyanakkor nagy része (98 százaléka) a vázizmokban és a szívizomban van jelen. Fogyasztó hatását a zsírsavak oxidációjának fokozásával magyarázzák, azonban ez az eddigi bizonyítékok alapján nem alátámasztott.

Szinefrin

A p-szinefrin vagy szinefrin a keserűnarancs (Citrus aurantium) hatóanyaga. Kereslete akkor kezdett igazán felfelé ívelni, amikor az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerellenőrző Hatóság (FDA) 2004-ben betiltotta a csikófarkfélék hatóanyagának, az efedrinnek étrend-kiegészítőkben való alkalmazását. Ekkor vált a szinefrin az „efedrin helyettesítőjévé”. Fogyasztó hatása a zsírbontás fokozásán és az étvágy csökkentésén keresztül teljesülne.

Ha a fogyást nem is segíti, némi étvágycsökkentő hatással azért számolhatunk,

és persze lehetséges mellékhatásaival is pl.: mellkasi fájdalom, vérnyomás-emelkedés.

Taurin

A taurin egy fehérjét nem építő aminosav, amelyet a szervezet is képes előállítani. Jelenleg nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték annak tisztázására, hogy a taurin a zsíranyagcsere fokozásán keresztül segítene a fogyásban.

Ne elégedjünk meg tehát egy fogyasztószer ígéreteivel, mindig olvassuk el az összetevők listáját, és nézzünk utána a hatóanyagoknak. Lehetőleg ne a gyártó honlapján.