Mikortól ihat egy gyerek kávét?

Kávé elsőre
Vágólapra másolva!
Egy amerikai oldal megkérdezte olvasóit, hogy mikortól adnak gyerekeiknek kávét. A válaszok alapján a helyzet egyáltalán nem egyértelmű.
Vágólapra másolva!

Rengeteg dologgal kapcsolatban létezik ajánlás, ha gyereknevelésről van szó, de valahogy az ritkán kerül szóba, ihat-e egy gyerek kávét? Azt hihetnénk, azért, mert a helyzet egyértelmű, de a legkevésbé sem. A kérdésnek persze sokkal inkább a koffeinről kellene szólnia, de a legtöbb szülőnek valószínűleg fogalma sincs róla, hogy hány ital tartalmazza ezt az összetevőt.

A Food52 nevű amerikai weboldal megkérdezte olvasóit és a beérkezett válaszok alapján a helyzet távol áll az egyértelműtől. Sokak szerint legfeljebb 10 éves kortól ihat egy gyerek kávét, mások úgy gondolják, még később, míg olyanok is akadnak, akik már négyéveseket is nyugodtan itatnak kávéval.

Kávé elsőre Forrás: youtube

A kanadai kormány viszont rendelkezik ezzel kapcsolatos hivatalos állásponttal, szerintük egy 4-6 éves számára 45 mg-nyi koffein biztonságos naponta, ez egy doboz kólának felel meg. 7-9 éveseknél másfél dobozban, a 10-12 éves korosztálynak 2 dobozban határozzák nem káros mennyiséget, idősebbeknél súlytól függően. A biztonságos mennyiség közzététele mellett azonban azt is hangsúlyozzák, milyen hatása lehet egy kiskorúra a koffeinnek és ezen keresztül a kávénak is:

idegesség, ingerlékenység, fejfájás, alvási nehézségek.

Egyik vonzóbb lehetőség, mint a másik.

Egy 2014-es amerikai kutatás szerint a tizenévesek körében a kávéfogyasztás megduplázódott a tíz évvel korábbi helyzethez képest, ami nem önmagában jelent problémát. A kutatók szerint mindez azért veszélyes, mert a fiatalok nincsenek tisztában a kávé, tea és az üdítők koffeintartalmával, így növekszik a túladagolásos esetek száma is.

Számos gyerek egyébként undorítónak találja a kávé ízét, aminek az is oka lehet, hogy a keserű ízek értékelésére csak kamaszkorban válunk alkalmassá. A Huffington Post készített az első kávé megízleléséről cuki videót és elég kevés gyerek számára tűnt pozitív élménynek.

Ön szerint hány éves kortól ihat egy gyerek kávét? És más koffeines italt?