Pizzát vesz a hajléktalanoknak Vatikán

FERENC pápa
Ferenc pápa a Szent Péter téren
Vágólapra másolva!
Augusztusban mindenki szabadságra megy, kevesebb a segítség a rászorulóknak. Ferenc pápa csapata ezért ilyenkor különösen nagy figyelmet fordít a hajléktalanokra.
Vágólapra másolva!

Új kezdeményezéssel jelentkezett a Vatikán hajléktalanok számára. Rendszeres időközönként 10-11 rászorulót elvisznek a strandra, majd együtt pizzáznak egy közeli étteremben – mintha csak nyaralnának.

Az utakat Konrad Krajewski püspük szervezi, aki maga szállítja a hajléktalan csapatot a tengerpartra egy minimuszban. Mindenki kap fürdőruhát, törölközőt és pokrócot, amivel fürdőzhet vagy napozhat. A vatikáni csapat ránézésre csak abban különbözik a többi strandolótól, hogy míg az arcukat barnára égette a nap, a testük hófehér.

Krajewski érsek és Ferenc pápa hajléktalanokkal egy korábbi eseményen Forrás: L'osservatore Romano

Az úszás után mindig elmennek pizzázni is közösen.

- mondta az érsek a Vatican Insidernek.

Az élményhez hozzátartozik, hogy együtt esznek, figyelnek egymásra, közösen sztorizgatnak az asztalnál – átlagos emberként viselkedhetnek egy időre.

A programnak köszönhetően száz hajléktalan gazdagodott nyaralós emlékekkel, a csoportok összeállítása változatos. „Tegnap két albán, egy afgán, egy ukrán, egy grúz, egy indiai és három olasz volt velünk" - mesélte Krajewski.

Ferenc pápa zuhanyzókat és borbély szolgáltatást is biztosít a Szent Péter bazilikához tartozó oszlopsoron

a hajléktalanok számára. Várhatóan orvosi segítség és szakszolgáltatások is része lesz a jövőben a programnak.