Jön a suli, mit egyen a gyerek?

Uzsonna címlapkép
Vágólapra másolva!
Az új tanév kezdetén a számos teendő között arra is érdemes odafigyelni, hogy tízóraira és uzsonnára mit és hogyan visznek a gyerekek az iskolába. A Nébih összegyűjtötte a legfontosabb szempontokat, hogy a gyerekek a főétkezések között is jót ehessenek.
Vágólapra másolva!

A hivatal rögtön egy felhívással kezdik közleményét, arra figyelmezteti a szülőket, hogy soha ne engedjék gyerekeiket reggeli nélkül iskolába. Ezt az állítást azért kicsit erősnek érezzük, jobban kedveljük az árnyaltabb, minden szempontot megfontoló megközelítéseket, de az tény, hogy egy pohár tea és néhány keksz is segíthet elindítani a napot.

A házi mindig a legjobb Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A Nébih javaslatai egy másik remek tanáccsal folytatódnak: szerintük szánjunk rá időt, reggelente frissen készítsük el a tízóraira és/vagy uzsonnára szánt ételt a korábban beszerezett alapanyagokból! Szerintünk viszont számos lehetőség áll rendelkezésünkre, amivel remekül elkerülhetjük, hogy az amúgy is stresszes reggeli menetet ne tegyük még nehezebbé magunknak. Korábban két cikkünkben is foglalkoztunk már egészséges és jó minőségű uzsonna opciókkal, a legtöbb könnyen elkészíthető már előző nap.

Gyümölcsjoghurt SK Forrás: Ács Bori

Jó ötlet a nem édes péksütemények/kenyerek, a melléjük csomagolt, jól átsült hússzeletek, a hűtést nem igénylő húskészítmények, a balesetmentesen nyitható konzervek, a kemény sajtfélék és müzli-szeletek használata. Egyetértünk, ha csak lehet, kerüljük az édességet, cukorkát, csokoládét, édes kekszeket, és édes süteményeket, helyette a szezonális gyümölcsöket részesítsük előnyben.

A zöldségek és gyümölcsök közül valóban jól bírja a szállítást például az alma, bizonyos típusú körték, a szilva, a szőlő (dobozban persze), illetve a megtisztított, hasábra vágott répa és a karalábé. Nekünk még eszünkbe jutott az olajbogyó is, egyre több szereti és egészséges is.

Minél színesebb, annál jobb Forrás: Foodbeast

Fontos a megfelelő folyadékbevitel, ezért csomagoljunk italt is az étel mellé. Legjobb szomjoltó az ivóvíz, kerüljük a cukros, szénsavas italokat, üdítőket. A jól záródó, könnyű palackba csomagolt, alaposan lehűtött ital a tízórai mellé csomagolva annak hűvösen tartásában is segítség lehet.

Fontos, hogy olyan uzsonnás dobozt és palackot válasszunk, ami könnyen tisztítható és hűthető, nincsenek olyan részei, ahol beragadhatnak az ételmaradékok és megtelepedhetnek a baktériumok. Nem utolsó szempont a doboz mérete, alakja, és súlya sem. Ügyeljünk a jó záródásra, és a könnyű nyithatóságra.

A témában további hasznos tanácsok olvashatók a Nébih Ételt csak okosan kampányának oldalán és érdekesek lehetnek az utazáshoz javasolt ételekről írt korábbi cikkeink is.