Nincs vita: ezek Magyarország legjobb bonbonjai

csokoládé bonbon
Vágólapra másolva!
Külföldön díjazott magyar bonbonokat kóstoltunk, hogy lássuk, mit szeretnek belőlünk az angolok. A gorgonzolástól a zserbóson át a barackpálinkásig sokfélét kipróbáltunk, és nem csalódtunk, mind finom volt. Némelyik egy kicsit még finomabb.
Vágólapra másolva!

Bár Magyarország elsősorban sem a csokoládé gyártásáról, sem a fogyasztásáról nem híres, azért az utóbbi években határozott fejlődés tapasztalható. Egyre többen próbálkoznak saját csokoládé- és bonbonkollekciókkal, pedig ez utóbbi aztán tényleg nehéz műfaj.

Költséges mulatság

A bonbon ugyanis rendkívül munkaigényes, az igazán élvezetes darabok a kreativitás mellett drága alapanyagokat is igényelnek, így

az előállítási költség jóval magasabb, mint a táblás csokoládéknál.

A magyar vásárló meg ugye nem arról ismert, hogy szeret több száz forintokat adni egy darab, körülbelül 10 grammos csokoládéért – legyen az akármilyen különleges is.

A választék Forrás: Origo

A kínálat azonban azt mutatja, hogy létezik kereslet is, még ha nem is túl hatalmas. Bár van olyan gyanúnk, hogy

az édességgel foglalkozók számára a bonbon egyfajta önmegvalósítás is,

kicsit a maguk kedvéért is csinálják, legalábbis ez jött le a kóstolás során feltett kérdésekre kapott válaszokból.

Négyféle chocoMe egymás mellett Forrás: Zirig Árpád

A csoportos kóstoló ötlete egy brit élelmiszeripari minősítés kapcsán született, az angolok Great Taste elnevezésű díjával ugyanis számos magyar terméket is kitüntettek. A díjra bárki nevezhet egy közepes nagyságú összeg befizetésével, de nyilván csak olyanok kapják meg, akik megfeleltek a zsűri kényes ízlésének.

A jóízűség díja

Az évente megrendezett Great Taste Awards az egyik legnagyobb, de mindenképpen a legszigorúbb nemzetközi gasztronómiai verseny.

Ételkritikusok, Michelin-csillagos éttermek séfjei és patinás áruházak beszerzési igazgatói tesztelik,

és választják ki vakkóstolással a 10 ezer benevezett élelmiszer közül a legjobbakat.

Nem tudtuk mindet megenni Forrás: Origo

A magyar piac számára a Great Taste minősítés persze nem sokat mond, de Nagy-Britanniában, aki rendelkezik vele, az büszkén kommunikálja, számos termék csomagolásán láttuk már hirdetni, úgyhogy az ottani vásárlóknak ez mindenképpen pozitív információ.

Belülről is szépek Forrás: Unknown

A Great Taste 2016-os díjazottjai között nem kevesebb, mint 13 magyar csokoládétermék szerepel, ami azért nem kis eredmény, fel is keltette az érdeklődésünket.

Édességet tesztelni ugyan különösen megterhelő feladat, de az olvasók kedvéért még erre is vállalkoztunk.

Nem volt könnyű, az ötödik csoki után már ki-ki ízlés szerint szódával, teával próbálta tisztítani az ízlelőbimbóit. Tekintettel rá, hogy a bonbonok jellegükből adódóan különösen tömény édességek, embert próbáló feladat ennyifélét végigkóstolni, még ha csak morzsákat is ettünk egyszerre.

A kóstolók

A csapatot a múltkori rozskenyeres teszthez hasonlóan csokoládérajongókból, szakértőkből, enyhe érdeklődőkből és gyerekekből állítottuk össze. Sokunk évek óta vizslatja a piacot, és ismeri a legújabb trendeket, mások simán elvannak a legkommerszebb csokikkal is.

Még felöltözve mind Forrás: Origo

Ez most nem teszt, nem rangsorolás, csak egy alapos kóstolás. Célunk, hogy megmutassuk, milyenek azok a bonbonok, amelyek hírét viszik a magyarságnak a nagyvilágban. Mindet szerettük, némelyiket azonnal, másokat csak pár nap múltán, de az összeset élvezet volt kipróbálni.

Ha kíváncsi a részletekre, lapozzon, mindent elmondunk részletesen.