A magyarok közel fele nem fogyaszthat minőségi élelmiszert

Budapesti Nagybani Piac Zöldség Gyümölcs Árus 25 éves a budapesti nagybani piac Nagykőrösi út budapest
Huszonötödik születésnapját ünnepli idén a Budapesti Nagybani Piac a Nagykőrösi úton. A főváros és egyben az ország legnagyobb nagybani értékesítésre épült friss zöldség-gyümölcs piaca. 2016.09.21.
Vágólapra másolva!
A magyar lakosság közel fele nem engedheti meg magának, hogy rendszeresen minőségi élelmiszereket fogyasszon. Az október 16-i Élelmezési Világnap alkalmából a 25 éves Budapesti Nagybani Piac is segít: zöldségeket és gyümölcsöket juttat el az Élelmiszerbank Adománykonvoján keresztül a rászorulókhoz.
Vágólapra másolva!

Október 16-át az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO 1979-ben magyar határozati javaslat alapján Élelmezési Világnappá nyilvánította. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az emberiség nagy részét érintő élelmezési gondokra. Hazánkban is súlyos problémát jelent az éhezés, és egyre többeket érint.

Huszonötödik születésnapját ünnepli idén a Budapesti Nagybani Piac Fotó: Polyák Attila - Origo

A legújabb Eurostat-adatok szerint a magyar lakosság 33 százaléka nem engedheti meg magának, hogy húsfélét, csirkét, halat vásároljon legalább minden második napon, a nyugdíjasok

41 százaléka, a nagycsaládosoknak pedig 46 százaléka nem jut rendszeresen minőségi élelmiszerekhez.

Ezzel szemben megdöbbentő, hogy az ismert adatok szerint

Magyarországon éves szinten 1,8 millió tonna élelmiszert semmisítenek meg.

Pedig ennek a mennyiségnek élelmezési célokra történő felhasználása segítene a fent említett probléma szinte teljes felszámolásában.

Nagy segítség

Hazánkban a Magyar Élelmiszerbank foglalkozik az élelmiszer-feleslegek begyűjtésével és a rászorulókhoz történő eljuttatásával – legyen az minőségi vagy csomagolási hibás, lejáratközeli vagy egyéb okból kereskedelmileg problémás termék. Az idén 25. születésnapját ünneplő Budapesti Nagybani Piac is fontosnak tartja, hogy segítsen a rászorulóknak, ezért az október 16-i Élelmezési Világnap alkalmából csatlakozik az Élelmiszerbank adománykonvojához.

„Már többször működtünk együtt a szervezetettel, és most is szívesen segítünk:

Ezekre a minőségi termékekre nagy szükség van, mivel zöldség-gyümölcs adomány ritkán érkezik a szervezethez” – mondta el Klucsik Zoltán, a Budapesti Nagybani Piac marketing- és fejlesztési igazgatója, aki hozzátette, hogy a piacon árusítókat is adományozásra buzdítják.