Nem jön a baba? Nem mindegy, mit eszik!

Ép testben két lélek - Babiczky-Pfliegel Dóra
Vágólapra másolva!
Magyarországon minden ötödik magyar pár küzd a teherbe esés nehézségeivel, és ha össze is jön a baba, sok nőnek nem felhőtlenek a terhesség hónapjai. Noha a problémákat az orvosok is segítik megoldani, a terápiák és különféle kezelések mellett az étkezési szokások megváltoztatása is hozhat pozitív eredményt – állítja Ép testben két lélek címmel megjelent könyvében Babiczky-Pfliegel Dóra.
Vágólapra másolva!

Nem szimpla szakácskönyvről van szó, az 55 receptet tartalmazó gyűjtemény sokkal inkább

támasz és útmutató azoknak a pároknak, akiknél hormonális problémák miatt nem sikerül áldott állapotba kerülni.

Az Ép testben két lélek elsősorban a babára vágyó nőknek, a kismamáknak és újdonsült anyukáknak szól, de a leírások és receptek a férfiak számára is hasznosak lehetnek.

Ép testben két lélek - Babiczky-Pfliegel Dóra Forrás: Szabó Gábor - Origo

Több fejezetben járjuk körül a gyermekvállalás témáját, minden fejezetet bevezetővel, a téma ismertetésével kezdi, rögtön az első körben a meddőséget és annak lehetséges okait mutatja be. Amellett, hogy

alapos biológiai magyarázatot ad a probléma hátterére,

érintve például a pajzsmirigyműködés zavarait vagy a magas ösztrogénszintet, arról is ír, hogy milyen étrendet javasol a probléma megoldására, a háttérbetegség kezelésére.

Tudományosan, de nem szárazon és érthetetlenül foglalja össze, hogy mi lehet a gond, majd jönnek a receptek, melyek segíthetnek: itt ajánlja többek közt a pisztáciás sós ropogóst, a meggyes-erdei gyümölcsös zselékockát, a receptek mellett pedig az ételek vitamintartalmát és az elkészítési időt is feltünteti.

Minden eshetőségre Forrás: Szabó Gábor - Origo

Ha néhányat lapozunk, újabb témára lelünk, a könyv a teherbe eséssel folytatódik, majd a terhesség alatti esetleges fájdalmakat, gondokat taglalja.

Trimeszterenként veszi át, hogy miket tapasztalhat a nő,

majd jönnek az étkezési tanácsok: mit kezdjen a kismama a farkaséhséggel, a hányingerrel, a vizesedéssel, a székrekedéssel, hogyan szüntesse vagy enyhítse a tüneteket az étkezéssel.

A könyv négy nagyobb fejezetből áll, az utolsóban a szoptatás a téma, ami szintén megterhelő lehet a női szervezet számára, hisz az anya saját vitaminraktárából ad át gyermekének, arról nem beszélve, hogy ilyenkor hány alapanyag tiltólistára kerül. A szerző szerint ekkor is lehet változatosan étkezni, többek közt banános zabpehelypudingot, lazacos kölessalátát ajánl, de ad tippeket arra az esetre is, ha nem termelődik elegendő mennyiségű tej, vagy hasfájós a baba.

Tortát is lehet Forrás: Szabó Gábor - Origo

Babiczky-Pfliegel Dóra saját tapasztalatait szövi a fejezetekbe, anyaként olyan problémákat feszeget, amiket ő is átélt: arról is őszintén mesél a könyv elején, hogy bizony neki sem jött könnyen a baba, csak nehezen keveredett ki az önsajnálatból, és kezdetben nagyon félt a sárgarépa-illatú, zablisztfelhős világtól, ami aztán segítségére volt.

A köteten érződik, hogy a szerző nemcsak egy gasztroújságíró, aki egy nagyon is aktuális témát feszeget, hanem olyan nő, aki megvívta a saját harcát az anyaságért.

Nem ígéri, hogy megold minden problémát, de segíthet a megtermékenyülésben, a terhesség ideje alatt és a baba táplálása idején,

a recepteket pedig úgy állította össze, hogy a hozzávalók könnyen beszerezhetőek legyenek, és ne kelljen órákat tölteni a konyhában az elkészítésükkel.