Egyen paprikás vagy gombás sütit, jó lesz

damniczki cukrászda torta sütemény desszert
Vágólapra másolva!
A főfogások és a desszertek közötti különbségek egyre inkább eltűnni látszanak, számos konyhai alapanyag szivárgott át a cukrászatba. Nem panaszként mondjuk, inkább dicsekszünk.
Vágólapra másolva!

Aki főzni tud, az nem biztos, hogy jól süt, ezt mindenki tudja.

A cukrászat sok szempontból közelebb áll a vegyészethez, mint a főzéshez,

a kreativitás mellett komoly fegyelemre is szükség van, nem lehet csak úgy érzésre csinálni a dolgokat. Technológiai szempontból mindez valószínűleg nem változik meg soha, az alapanyagok területén azonban évről évre egyre nagyobb az átfedés a konyha és a süteményes pálya között.

Csokoládés zöldségek dohánnyal

A jelenség nyilván nem most kezdődött, a répatorta, a cukkinivel vagy céklával készülő édességek már a legtöbb amatőr cukrász repertoárjába bekerültek. A fogyasztók is elfogadták, hogy egy zöldséges desszert is lehet jó, bár azért otthon még mindig nem ezzel kezdjük egy új torta bevezetését.

Már a nemrégiben kóstolt, külföldön díjat nyert magyar bonbonok ízesítésénél is ünnepeltük a készítők egyre sziporkázóbb ötleteit, és az a benyomásunk, hogy a cukrászdákban is egyre inkább elterjedni látszik egyfajta gátlástalanság. Fine diningban persze eddig is lehetett érdekes ízű desszerteket találni, a Bock bisztró szalonnás és dohányízű fagylaltja például sok éves poén már, ahogy a Tantiban is jó régen lepődtünk meg a pritaminos desszerten. Gorgonzolás fagylaltot is régóta lehet kapni több helyen is a városban, de amikor az idei fagylaltkörképet készítettük, határozottan az volt az érzésünk, hogy átléptünk egy határt. Új ízek, új alapanyagok tűntek fel, többek közt a Pesten nemrég üzletet nyitott székesfehérvári Damniczkinek köszönhetően.

Jól megfér a csokoládé a sajttal Forrás: Pallai-Göllner Júlia

Minket is elbűvölt a sóska, a vajas kukorica, a gyömbéres maláta, mások meg a szarvasgombás csokoládéért rajongtak. A jól sikerült nyári szezon után végül is logikus döntés volt bizonyos ízeket átmenteni a sütemények világába is az őszi–téli desszertkollekcióba. A sóskatortára és a kapros-uborkás süteményre még sajnos várni kell, de azért remekül látszik a trend.

Néhány sütemény az új kollekcióból Forrás: Origo

Paprikás málna

Kezdjük talán egy régebbi modellel, a fűszeres málnatorta ugyanis nem újdonság, Damniczkiék már 2015-ben kitalálták az ország tortája versenyre, ahol a második helyig jutott a kreáció. A fahéj kifejezetten megszokott fűszere a cukrászatnak,

a torta tetején látható málnában található szegedi édesnemes paprika azonban eddig ritka madár volt errefelé.

Pedig pompásan illik a legtöbb piros bogyós ízéhez, nyugodtan lehetne használni szélesebb körben is.

Csak egy kis kiegészítés a paprika Forrás: Origo

Rejtett vörösbor

A vörösbor is remekül működik a málnával, ez már a fagylaltszezonban kiderült, de persze egy desszertet kitalálni és létrehozni jóval bonyolultabb. Nem mintha jó fagyit csinálni olyan könnyű lenne, de hál' istennek egyre több helyen sikerül. A franciás vörösboros-málnás monodesszert – ez a szó önmagában, nem szeletként árult süteményt jelent – igen látványos kis darab. Ügyesen kell belevágni, mert lemaradhatunk a vörösborról.

Kívülről ugyanis málnamousse, az alkohol nagy részétől megfosztott bor belül várja a felfedezést

és érdemes együtt kanalazni, hogy minél teljesebb legyen az élmény.

Kívül málna, belül bor Forrás: Origo

Sörből jött sütemény

A gyömbér szintén állandó vendége a téli süteményeknek, de a malátát szerintünk teljesen ok nélkül hanyagolják a cukrászok. Persze-persze, ott van az Ovomaltine meg a Mars szelet, de azért egyiket sem neveznénk a minőség csúcsának. Még ha szeretjük is őket.

Külföldön már a kézműves sörök gyártása során keletkező felesleges malátából is müzliszeletet gyártanak, márpedig sört itthon is főznek egy páran, úgyhogy lenne miből dolgozni. A Damniczki-féle sütemény malátáját is egy sörfőzdében fedezték fel, és a gyömbéren kívül még egy csokoládékorong is gazdagítja. Ez utóbbi szerintünk eléggé megnehezíti a felvágását sajnos, de kihagyni sem kellene, mert nagyon jó íze van. Persze azért csak megettük valahogy.

A csokira figyeljenek! Forrás: Origo

Csokoládé gombával

A karakteres ízek kedvelői számára

a szarvasgombás csokoládémousse lehet a legjobb választás,

nagyon értékeltük, hogy a desszert kívülről is egy gombát formáz, és még a textúrája is emlékeztet rá. A szarvasgomba édes ízzel párosítva persze megosztó lehet, de nem olyan borzasztóan érződik benne, pont csak annyira, hogy különleges legyen. Cukrot szerencsére nem túl sokat tettek bele, így érezhető a csokoládé kesernyés íze a gomba földes aromájával együtt.

A dizájn se rossz Forrás: Origo

Tonkabab, karamell, zsír

A végére hagytuk a kedvencünket. Pár éve minden tele volt tonkababbal, egy darabig egész menüket lehetett volna összeállítani a kínálatból. Aztán viszont hirtelen teljesen eltűnt szinte mindenhonnan, amit komoly veszteségnek éltünk meg.

Persze a csúcsrajáratás időszakában már nekünk is sok volt egy kicsit, de sokkal csodásabb íze van a tonkának annál, hogy egy kis túlterhelés miatt örökre lemondjunk róla. Damniczkiék a sós ételekben is gyakran használt tonkát egy másik erőteljes alapanyaggal, karamellel házasították össze, és pont olyan gazdag, amilyennek hangzik. Főleg a rengeteg tejszín miatt, amit a krémbe tesznek,

a tonka ugyanis zsírban oldódik.

Nem ez a világ legdekoratívabb süteménye, de aki csak nézni akar, nem enni, az menjen múzeumba. Minden falatja boldogít, télen hetente legalább egyszer érdemes beiktatni a jó kedély elérése érdekében.

A leggazdagabb Forrás: Origo

Reméljük, jövőre lesz már sóskatorta is, és tulajdonképpen részünkről bármit hajlandóak vagyunk megkóstolni.