Enne tücsköt marha helyett?

rovarevés entomofágia marék bogár
Százasér a ződerős!
Vágólapra másolva!
Bár rovarokat és férgeket egyes térségekben évszázadok óta esznek, az utóbbi időben egyre többször merül fel, hogy a fenntartható fehérjebevitel egyik valódi alternatívája lehet az ízeltlábúak fogyasztása. 
Vágólapra másolva!

Miután a nyugati világ számára sokáig csak vicces érdekesség volt tücsköt és más rovarokat enni, az utóbbi időben egyre többen veszik komolyan a lehetőséget. Amerikában már rovarokból és gilisztából készült lisztet is lehet kapni, nemrég számoltunk be róla, milyen süteményt lehet belőlük sütni.

Így valahogy kevéssé vonzó Forrás: Flickr - alpha

Az ENSZ élelmiszerügyi és mezőgazdasági szervezete, a FAO is jelentést készített a rovarok fogyaszthatóságáról, és mintegy

1900 fajt neveztek ehetőnek.

Az ízeltlábúak fehérjetartalma eddig is ismert volt, egy friss kutatás most egyéb pozitívumokat is bizonyított.

Rovarokból és hernyóból készült sütik Forrás: http://luckypeach.com/

Az amerikai kémikusok szövetsége (American Chemical Society) által nyilvánosságra hozott kutatásban szöcskék, tücskök és különböző férgek ásványianyag-tartalmát vizsgálták. Yemisi Latunde-Dada és társai arra jutottak, hogy a rovarok valódi alternatívát jelenthetnek.

A tücskök vasasak Forrás: American Chemical Society

Az ízeltlábúak különböző mennyiségű vasat, kalciumot, rezet, magnéziumot, mangánt és cinket tartalmaztak,

a tücskök különösen kitűntek vasban.

A szöcskék a kalcium-, a réz- és a cinktartalomban bizonyultak jónak. A kutatók szerint az ásványianyag-utánpótlásban is fontos szerepet játszhatnak a rovarok, de az ízükről nem esett szó.