Így lesz egy óra alatt érett a kemény avokádó

bio címlapkép
Avokádóból is lehet venni biotű
Vágólapra másolva!
Mint a déligyümölcsökkel általában, az avokádóval is csak a baj van. Finom, szeretjük, de vagy kemény és zöld, vagy megbarnul, ritka az ideális állapot. Állítólag az éretlen avokádón viszont könnyen segíthetünk egy házilagos módszerrel. 
Vágólapra másolva!

A magyar boltokban a legritkább esetben lehet pont tökéletes érettségű avokádót kapni, jellemzőbb a kemény, éretlen változat. Amire jó pár napot várni kell, míg megpuhul és használhatóvá válik, de az is gyakran megtörténik, hogy a tökéletes külsejű darab az éretlenből egyből a rohadt státuszba kerül.

Egy amerikai gasztro oldal szerint azonban létezik egy otthon is könnyen kivitelezhető módszer, amivel egy óra alatt megérik a kemény gyümölcs is. Nem kell hozzá más, csak egy sütő és egy darab alufólia.

Nem baj, ha kemény Forrás: AFP/David Ebener

A leírás szerint melegítsük elő a sütőt 100 fokra, az avokádót pedig csomagoljuk be az alufóliába, majd 10 percre tegyük be a melegbe. Ha nagyon kemény, ráhúzhatunk még 1-2 percet. De közben ellenőrizzük le, különben elrontjuk az eredményt.

Ezután vegyük ki a becsomagolt avokádót és pihentessük 30 percig az alufóliában. Ekkor kicsomagolhatjuk és elkészíthetjük a guacamolét például.

A tudományos magyarázat szerint az avokádó az érés során etilén gázt bocsát ki magából. Ha alufóliába csomagolva meleg környezetbe helyezzük, ez a gáz gyorsabban szabadul fel, de bent marad az alufólián belül, így megpuhítja a gyümölcsöt.