32 milliót fizettek egy szarvasgombáért

fehér szarvasgomba
Vágólapra másolva!
Ha van valami, ami a szarvasgombánál is drágább, akkor az a fehér szarvasgomba, konkrétan milliókat hajlandóak érte fizetni az éttermesek.
Vágólapra másolva!

Jótékonysági céllal árvereztek el egy nagy halom fehér szarvasgombát egy rendezvényen, egyszerre Amerikában és Olaszországban. A legdrágábbért több mint 32 millió forintot fizettek.

A különleges gombákra Philadephiában és Piemontban lehetett licitálni, és a bevételből ítélve meglehetősen sikeresnek mondható mindkét aukció. A legnagyobb gomba, melyet Olaszországban lehetett megvásárolni, több mint 1 kilogrammot nyomott, így nem csoda, hogy ezért fizettek a legtöbbet.

Néhány milliócska egy dobozban Forrás: wikimedia.org

Bár a rendezvény szervezői is szerették volna saját céljaikra megszerezni az óriási gombát, 75 ezer dollárnál kénytelenek voltak feladni a licitet. A csatát végül Dong Csenhsziang, a Da Dong Roast Duck nevű pekingi étterem tulajdonos-séfje nyerte meg egy 112 ezer dolláros licittel. Ami forintban bizony több mint 32 millióra rúg.

Nem ez a legszebb gomba a világon Forrás: recipes.wikia.com

A fehér szarvasgomba ízét sokszor hasonlítják a fokhagymához, a pézsmához és a káposztához, amivel kóstolás nélkül nyilván senkit nem lehetne rávenni még 3 ezer forint kifizetésére sem, nem hogy 32 millióra. Ettől függetlenül rengeteg rajongója van, és a kínai séf is egész biztosan szép profittal adja tovább majd az ételekben.

A fekete szarvasgombával szemben a fehéret nem szokták megfőzni, ízét leginkább nyersen lehet élvezni, ezért jellemzően frissen főtt résztára reszelik, esetleg homárral párosítják. Az lehet ám a drága ennivaló.