Így készül a világ legjobb sajtos tésztája

sajtos tészta heston blumenthal
Vágólapra másolva!
Csodálatos dolog a sajt, főleg, ha sült vagy olvadt, egyszerűen gyógyító hatással bír. Hát még ha három félét használunk egyszerre. 
Vágólapra másolva!

A sajtos szendvics és a sajtos tészta valószínűleg a világ két legegyszerűbb és a befektetés-élvezet arányban mégis igen előljáró étele. Persze nagyon sok múlik a felhasznált alapanyagok minőségén és ha éppen van időnk és kedvünk, csinálhatjuk bonyolultan is, hogy még jobb legyen.

Luxus egyszerűség Forrás: youtube

Heston Blumenthal saját verziójú sajtos tésztájának elkészítését pár éve rögzítette videón, de gyakorlatilag bármelyik nap aktuális. A közeledő ünnepi időszakban meg aztán főleg, hiszen mint tudjuk, nem kell mindig kaviár és a legnagyobb dőzsölés közben esik a legjobban az ilyen pórias étel.

Heston munkában Forrás: youtube

Blumenthal három tényezőt emel ki luxus sajtos tésztája esetében: a három különböző sajtot (juhsajt, krémsat és kecskesajt), a fehér szarvasgombás olajat és végső pirításhoz, sütéshez, tálaláshoz használt egész sajtot. Azért azt sem érdemes elhallgatni, hogy

a részletekre igen csak ügyelő séf speciális módszerrel főzi meg a tésztát,

húsz percen keresztül és nem csak úgy ráreszeli a sajtot, hanem fehérbor és húsleves segítségével sajtszószt készít.

Amikor kész a tészta, összekeveri a szósszal, a biztonság kedvéért még hozzátesz egy kevés kockára vágott kecskesajtot és ekkor jön a szarvasgombás olaj is. Majd

az egész keveréket belapátolja egy közepétől megfosztott üres sajtkorongba,

még egy kevés cheddart reszel rá, ami így már egyébként a negyedik féle tejtermék a tésztán és rápirít a sütőben.

Szép-szép, de mi nehezen tudjuk elképzelni parmezán nélkül - mit szólnak?