Vágólapra másolva!
Ráfaragott az, aki hallal gyakorolt: az idei Bocuse d'Or séfversenyen a csirke mellett vegán menüt kell elkészíteni.
Vágólapra másolva!

„Csak pár napja ismert, hogy nem lesz semmi tengeri vagy folyami élőlény – mondta Széll Tamás ma, december 14-én a magyar csapat konyhabázisán. – A skandinávok már egy ideje gyakorolták, feleslegesen, mi ezt megúsztuk, hónapok óta a bresse-i csirkét tökéletesítettük."”

Figyelnek egymásra Forrás: Zirig Árpád

Mivel Tamásék Európa-bajnokként mennek a lyoni döntőre január 24–25-én,

külföldről is sokan figyelnek rájuk.

Ma sem mutatták meg, milyen lesz a főételük, inkább csak ízelítőt adtak: hiába volt tökéletesen finom, természetesen nem grillcsirkével akarják elkápráztatni a zsűrit.

Szabina örül a zöldségnek Forrás: Zirig Árpád

„Nem ez lesz a versenymenüben, de mint alapanyag megjelenik majd" – mondta Széll a póréhagyma-petrezselyem habról, amelyet a faszénen sütött gombára fújtak. Még bő egy hónapjuk van, hogy a vegán fogást kitalálják:

– úgy tűnik, a francia szervezők ezzel a gesztussal nyitnának a reformkonyhát kedvelők irányába.

Hónapok óta készülnek Forrás: Zirig Árpád

„Én örülök a zöldségnek – mondta Szulló Szabina csapatkapitány. – Látszik a tendencia, hogy

Ahogy a versenymenükben is teret nyer az ötletes egyszerűség, úgy az alapanyag-választásban is keresik a frissülés lehetőségét.”

Sül a zöldség Forrás: Zirig Árpád

Mi lesz a verseny után?

Amint arról mi is beszámoltunk, a Széll-Szulló páros a közelmúltban hátrahagyta az Onyx Michelin-csillagos konyháját, és hamarosan

a Hold utcai piacon Stand 25 néven nyitják meg bisztrókonyhájukat.

„Minket is motivál az egyszerűség, a magyaros konyha szerethető arca. Mindenképpen ezt a vonalat szeretnénk képviselni a saját éttermünkben, ha véget ér a Bocuse-t kísérő pörgés” – mondta Szabina.

Optimistán néz a csirkére Forrás: Zirig Árpád

„Most még a versenyre figyelünk, még távoli az idő, amit pihenéssel töltünk majd, de már nagyon várom – mondta Tamás. – Egyelőre még tökéletesítjük a menüt, minden részletre figyelünk,

Nem örülök, hogy első nap versenyzünk, szerencsésebbnek tartom a második napot, de legalább mi leszünk az utolsó, 12. bokszban.”

Megkóstoltuk, finom Forrás: Zirig Árpád

A Budapesten megrendezett Európa-bajnokság pontszámain is látszott, hogy a magyar csapat a konyhai zsűrinél rengeteg értékes pontot hozott. „Nemcsak a hulladékkezelést, a tiszta munkát, hanem a mozgást is gyakoroljuk. Bátran nevezhetjük ezt koreográfiának, hiszen ha én jobbra indulok, nem akarok Kevinbe ütközni – ezek az apróságok fontosabbak, mint hinnénk. Volt, amit mi is a felkészülés elején meghatároztunk, volt, amit a konkurenciától lestünk el, de

Maximalisták vagyunk, de csak így lehet nyerni, nem?” – tette fel a kérdést Széll Tamás.

Edző, vagyis logisztikus Forrás: Zirig Árpád

Vomberg Frigyes edző szerint: „Az én munkám inkább logisztika. Nekem már nem kell Tamásék kreativitását felfokoznom, nem az a tisztem. Óra van a kezemben, a hőfokot figyelem, azon dolgozom, hogy a munka menete tökéletes legyen Tamás és commis-ja, Szabó Kevin között.”

Fiatal és tehetséges Szabó Kevin Forrás: Zirig Árpád

„Még nagyon fiatal vagyok, de a Bocuse-nek hála már sokat láttam és tanultam. Remek lehetőség a szakma elsajátítására, de segít abban is, hogy megtaláljam saját stílusomat. Ebben bőven benne van a magyar konyha, hiszem, hogy érdemes megmutatni, dolgozni rajta.

Mindenki a világ négy-öt sztárséfét próbálja leutánozni, de nem hinném, hogy csak ez a jó út.

Megpróbálom megteremteni a saját stílusomat, aminek része a hagyomány” – mondta el az Origónak Szabó Kevin.

Hamvas Zoltán, a Bocuse D'Or Akadémia elnöke és Széll Tamás Forrás: Zirig Árpád

„A zsűrinek is fontos, hogy a tálalásban, az ízekben megmutatkozzon az adott ország jellemzője. Azon tevékenykedünk, hogy sajátos, karakteres legyen a magyar csapat munkájának az eredménye – tette hozzá Szulló Szabina. – Ha lefut a Bocuse, és megnyitjuk saját éttermünket, erre ugyanúgy figyelni szeretnénk. Az ide érkező külföldiek nem ugyanazt a kagylót akarják enni, amit bárhol a világban.