A másnaposság tízparancsolata

2017.01.01. 10:51

Fáj a feje? Émelyeg? Állni sem bír, de fekve is elpusztul? Csak nem iszogatott tegnap egy kicsikét?

Kezdjük az alapoknál: testünk folyadékegyensúlyát a két vese és az antidiuretikus hormon (ADH) szabályozza: ha sokat iszunk, sokat vizelünk, ha kevesebbet iszunk, kevesebbet megyünk vécére. (Az ADH arra is képes, hogy a már kiválasztott vizeletből a vizet visszajuttassa, ha vészhelyzet van.)

A tivornyázás után az etil-alkohol felborítja a rendszert, blokkolja az antidiuretikus hormon termelését. Egy nagy pohár bor körülbelül két deci folyadékveszteséget okoz, ezért a méreganyagok nem tudnak rendesen kiürülni a szervezetből.

Miért fáj a fejünk?

Az acetaldehid miatt, ami a szeszek bomlásakor jön létre a testben. Vigyázzunk vele: nem csak a májat, hanem az agyat is károsítja. Toxikus tulajdonsága miatt érezzük a macskajajt, amikor az alkohol már lebomlott bennünk.

Itt a másnapos kínlódás?Forrás: DPA/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Hub

Ma már késő azt mondani, hogy ne igyon, de ha szenved, fogadja meg a másnaposok tízparancsolatát.

1. Igyon izet!

Pótolja a folyadékveszteséget: a csapvíz, az ásványvíz és az izotóniás sportitalok segíthetnek. Az energiaitalok hatása kétséges.

2. Ne igyon gyógysört!

Mivel a testünk azon dolgozik, hogy megszabaduljon az alkoholtól és a méreganyagoktól, ne nehezítsük meg a dolgát!Ha mégis kívánja a szénsavas, kesernyés lagert, igyon alkoholmenteset.

3. A fájdalomcsillapító nem jó ötlet

A fejfájáson ugyan segíthetnek, de a kínlódó gyomornyálkahártyának nincs rá szükségük. Több gyógyszerben májkárosító anyagok is vannak.

Nem biztos, hogy jó ötletForrás: MTI/Beliczay László

4. A szőlőcukor jól jöhet

Az agynak cukor kell, ha nincs, eltompulunk. A máj éppen az alkohol feldolgozásával küszködik, képtelen hatékonyan cukrot bontani az agynak.

5. A túl erős tea nem jó

A cukros-citromos fekete tea prímán hidratál. A túl erősre főzöttől azonban óvakodjunk, hiszen ingerli a gyomor nyálkahártyáját, fokozza a savtermelést.

6. A kávéval óvatosan

A koffein ugyan belendíti az agyat, de tovább dehidratálja a testet.Ha túl erős, szintén igénybe veszi a gyomor nyálkahártyáját.

7. Kell a mozgás

A testedzés hasznos: a fokozott vérkeringés meggyorsítja a méreganyagok kiürülését.

Tegnap még jó volt?Forrás: Origo

8. Ne öregedjen meg!

A szakértők alátámasztották: a tünetek kialakulásában az alkohol fajtája és az életkor is szerepet játszik. Minél idősebbek vagyunk, annál lassabban múló és erősebb tüneteink lesznek.

9. Vannak segítő ételek

A meleg húsleves segíthet: nagy része víz, de kálium is található benne. A paradicsom megnyugtatja a gyomrot, sőt fruktóz és C-vitamin is van benne. A banán is jó tipp, tele van káliummal, ami ilyenkor fontos. A főtt tojás nem csak a népi praktikák szerint tesz jót a háborgó gyomornak.

10. Próbáljon meg kedves maradni!

A másnaposság tünetei a legrosszabb énünket képesek előhozni. Mielőtt összeveszne mindenkivel és behúzódna egy sötét lyukba, vegyen egy nagy levegőt – lehet, hogy a többiek tényleg csak segíteni akarnak.