Michiganben betiltják a nejlonzacskó tiltását

nejlon zacskó
Zacskó nélkül szebb lesza világ
Vágólapra másolva!
A franciák betiltották a nejlonzacskókat, az amerikai Michigan államban viszont az önkormányzatoknak tiltották meg, hogy bármilyen eszközzel büntessék a műanyag használatát. Nagyon haladó. 
Vágólapra másolva!

Franciaországban törvénnyel tiltják a nejlonzacskók használatát, és hasonlóan gondolkodik Kalifornia állam is, illetve még jó néhány amerikai város. Michigan államban azonban úgy látják a törvényhozók, az ilyesmi csak bonyolítja a vállalkozók életét.

Ezért aztán betiltották a betiltást. Egészen konkrétan a helyi önkormányzatoknak tiltották meg, hogy a a műanyag csomagolóanyagok használatát, hulladékkezelését, eladását bármilyen saját szabályozással szigorítsák vagy tiltsák.

Zacskó nélkül szebb lesz a világ Forrás: Origo

A városok tehát

nem hozhatnak olyan rendeleteket, amelyekkel például külön költséget számoltatnak fel a kereskedőkkel a műanyag szatyrok és nejlonzacskók használatáért.

Az ok: egyszerűsíteni akarják a vállalkozások életét. Michigan nem az egyetlen amerikai állam ilyen prioritásokkal, Idaho, Arizona és Missouri törvényhozói is hasonlóan gondolkodnak.

Ehhez képest Banglades már 2002-ben betiltotta a nejlonzacskókat, miután az ország csatornarendszerének eldugulása több áradást is okozott. Kicsit fura, hogy Kína követte 2008-ban, bár ők csak a vastagabb változatokra pikkeltek. Dél-Afrika és Olaszország is csatlakozott később, a tapasztalatok alapján ugyanis a pénzért adott zacskó és a tiltás jelentősen csökkenti az ilyen jellegű hulladék mennyiségét.