Széll Tamás: A dobogó a legszebb álom lenne

széll tamás
Vágólapra másolva!
Két csirkéből kell 14 adagot készíteni, ezért az állat szinte minden részét felhasználják majd – mondta ma, január 11-én Széll Tamás. A Bocuse d'Or szakácsverseny döntője előtti utolsó hazai sajtótájékoztatón eddig nem ismert részletekre is fény derült.
Vágólapra másolva!

A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és tányérelemeiben a január 24-25-i lyoni világdöntőn. Széll Tamás séf, a magyar csapat versenyzője Európa Bajnokként utazik, ki így nemzetközi szinten is sokan figyelik majd munkáját. A felkészülésről szóló budaörsi sajtótájékoztatón azt is felidézte, hogy Bocuse d'Or első magyar résztvevőjeként 2013-ban a tizedik helyet sikerült megszereznie.

Szulló Szabina, Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia és a magyar csapat elnöke, Széll Tamás séf, a 2016-os kontinensbajnokság győztese, Vomberg Frigyes coach és Szabó Kevin commis Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Tamás nem csinált titkot a terveiből, hiszen rendkívül komolyan veszi a felkészülést. Idén legalább öt helyet szeretne előrelépni.

– jelentette ki az Onyx étterem korábbi szakácsa.

Az idén 30. születésnapját ünneplő verseny lyoni világdöntőjére készülő magyar csapat séfjét, Széll Tamást is beválasztották a közé a hét kulcsszereplő közé, akik a Bocuse d'Or arcaiként videósorozatban osztják meg tapasztalataikat a különleges hangulatú versenyről.

A megkérdezettek között az európai döntőt megnyerő magyar versenyző mellett szerepel például Jérȏme Bocuse, a verseny elnöke, az alapító Paul Bocuse fia és Rasmus Kofoed, a Bocuse d'Or történetének legsikeresebb séfje, aki egyben a Magyar Bocuse d'Or Akadémia segítője.

A legendás bresse-i csirke Forrás: Designfood Antonio Photography

Megtiszteltetésnek érzi

Széll Tamás szerint nemcsak megtiszteltetés, hogy a verseny arcaként szerepelhet a nemzetközi nyilvánosságban, de egy újabb lehetőség is egyben, hogy a magyar gasztronómia nagyköveteként lépjen fel. Igaz ez a Bocuse d'Or egészére is, hiszen a verseny egyik fontos, komoly pontokat jelentő eleme a nemzeti gasztronómiai sajátosságok megjelenése a zsűrinek tálalt tálon és tányéron.

„18 éves lehettem, amikor először találkoztam Paul Bocuse nevével és Bocuse d'Or versennyel.

Augusztus utolsó napjaiban kezdtünk el készülni a döntőre, jövő csütörtökön lesz az utolsó olyan edzésünk, amikor elkészítjük a versenyételeket. Ezekben az utolsó napokban már csak az a bizonyos 1% változik" – árulta el.

A májusi budapesti Európa-bajnokság után pihenőt tartott a csapat, de szeptember eleje óta azonban már zajlik az intenzív felkészülés az egyik fogás alapanyagával, a bresse-i csirkével, november végén pedig kihirdették a másik idei témát, ami a verseny történetében először vegán étel lesz – jól látszik, hogy a csúcsgasztronómiában is egyre komolyabban veszik a húsmentes étrenden élőket.

Kötött szabályokkal

Néhány héttel ezelőtt hiába figyeltük, milyen ügyesen dolgoznak az apró, de hatékony Konro grillel, Lyonban ez mégsem lesz ott. Decemberben frissítették a verseny szabályzatát, betiltották például a faszenes grill használatát, amely egyébként addig a magyar csapat felkészülésében is szerepet kapott - jegyezte meg a magyar séf, hozzátéve: szigorúan ütemezett felkészülési tervet építettek fel, a többi csapattól is sokat tanultak, de tudnak róla, hogy az ő munkájukból is jól felkészültek az ellenfelek.

Széll Tamás séf, 2016-os kontinensbajnokság győztese Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke emlékeztetett arra, hogy néhány éve még senki nem gondolta volna, hogy a magyar csapat komoly reményekkel indulhat a Bocuse d'Or világdöntőjére. A szakember elmondta, hogy

a négyfős magyar csapat mellett 20-30 ember: designerek, szerkesztők, médiaszakemberek dolgoznak,

felkészülésüket pedig továbbra is tanácsadóként segíti Rasmus Kofoed.

A dán séf a Bocuse d'Or történetének legsikeresebb versenyzője, aki először a bronz-, majd az ezüst- és végül az aranyszobrot is hazavihette, míg koppenhágai étterme, a Geranium idén a harmadik Michelin-csillagot is megkapta.

Szulló Szabina a kamerák előtt Forrás: Designfood Antonio Photography

A legjobb alapanyagokkal

Szulló Szabina tartja a kapcsolatot a mintegy harminc beszállítóval. Bevallása szerint fontos feladata, hogy mindig az elérhető legjobb alapanyagokkal dolgozzon a csapat, de ő végzi az elemzéshez nélkülözhetetlen fotódokumentációt is. Mivel a zsűritől plusz pontokat lehet szerezni a nemzeti jelleg kidomborításával, a magyar csapat versenyfogásaiban a magyar sajátosságok is feltűnnek.

Bocuse d’Or szobrocska a verseny lyoni döntőjére készülő magyar csapatnál Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Bár a legfontosabb összetevőket az utolsó pillanatig titokban tartja a magyar csapat, annyit elárultak, hogy a nemzeti gasztronómiai kultúránk részét képező, markánsan magyar savanyítás, a Tokaji ecet és a Tokaji bor, valamint a fűszerpaprika bírnak majd központi szereppel a tál- és tányérelemekben. A további alapanyagokban, csakúgy, mint a már korábban bemutatott versenyplakáton, a készülő menükártyán, illetve a hústál designelemeiben a magyar erdő sajátos hangulata köszön majd vissza.

Az APLI Design tervezte látványelemek a rézkarchoz, mint ősi képalkotási technikához nyúlnak vissza: a magyar származású német reneszánsz mester, Albrecht Dürer ihlette különleges felületképzési eljárás során

a tárgy felszíne maratással a természetben megfigyelhető felületekhez hasonló organikus mintázatot kap.

Ugyanígy a természetes formák visszaadására törekednek akkor, amikor további díszítőelemként ezüstözött faleveleket használnak, ahol a valódi levelekre felvitt hajszálvékony ezüstréteg rajzolja ki az eredeti erezetet és formavilágot.

A kötelező alapanyagként használandó bresse-i csirke különleges fajta, amelyet nagyon szigorú szabályok között tartanak: egész életét szabadban tölti, csupán az utolsó hetekre kerül ketrecbe, sötét körülmények közé – testfelépítése a többi csirkétől eltérő.

– mondta Széll Tamás.

Magyar csemegékkel

Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke szerint a világdöntő VIP szekciójában magyar alapanyagok és borok is bemutatkozhatnak. Elsősorban aranyszalagos magyar élelmiszereket visznek Lyonba: kiemelt szerepet kap a furmint, a mangalica és a libamáj, de nem hiányzik a magyar lekvár, méz, bárányhús és a legfontosabb magyarországi fajtákból készült borok és pezsgők is kóstolhatók lesznek.

„Azt mondják, körülbelül 7 millió gasztroturista áramlik a világban, akiknél az úti cél kiválasztásának fő szempontja a kulináris érdeklődés. Ebbe a körbe bekerülni hatalmas eredmény" – emelte ki Hamvas Zoltán.

„Úgy gondolom,

Hogy aki idejön, az minőséget és izgalmas kínálatot kaphat. Néhány számadat tavalyról: A Bocuse d'Or Europe két nap alatt több mint 6000 nézőt vonzott Budapestre, a külföldiek átlagosan 3 napig maradtak a fővárosban. Húsz ország csapatai érkeztek a versenyre, csapatonként 5 fővel. Az eseményre 400 sajtómunkatárs regisztrált, minden második külföldről" – értékelte az eredményeket az akadémia elnöke.

„Az egyik legnagyobb eredmény, amit elértünk a Bocuse d'Or magyarországi történetében – természetesen a magyar csapat májusi európai győzelmén kívül – hogy az évek alatt

sikerült olyan rendszert felépítenünk, amelyben a versenyzők profi és zavartalan körülmények között gyakorolhatnak.

És ez még nem minden, hiszen több tucat tanulót tudunk bevonni a felkészülésekbe, akik valós tapasztalatokat szerezhetnek, így a versenynek az utánpótlás-képzésben is nagy szerepe van" – mondta Vomberg Frigyes, a csapat coach-a.

„Egy ilyen versenyre felkészülni elképesztő logisztikai feladat. Ezúttal azonban voltunk annyian, és el tudtuk osztani úgy a feladatokat, hogy Tamásnak azzal egyáltalán ne kelljen foglalkoznia, hogyan kerül a bresse-i csirke a hűtőbe, csak egyszerűen kivehesse onnan, amikor szüksége van rá. Így sokkal koncentráltabb lehetett a magyar csapat felkészülése" – avatott be a felkészülésbe Szulló Szabina, akit sokan csak a csapat „anyjaként" emlegetnek.

„Úgy gondolom, hogy az én versenyzésem biztosan nem ér véget január végén, hiszen

egy napon én is szeretnék majd versenyzőként indulni a Bocuse d'Oron.

Ezen kívül biztosan segíteni fogom a jövő commis-jainak is a munkáját és felkészülését" – mondta Szabó Kevin, aki – mivel betöltötte a 21. életévét – most utoljára versenyzik commis-ként.

Öröm a szurkolóknak

Fontos információ, hogy a Hold utcai piacon Szurkolói Központ létesül, így itthonról is szurkolhatnak a magyar csapatnak. A Szurkolói Központ mindkét versenynapon működik majd. Január 28-án szombaton pedig, 18-24 óráig hivatalos after party-n ünnepelhet minden szurkoló a magyar csapattal és a támogatókkal.