Csokiból épül meg a Pécsi Székesegyház

2017.02.16. 11:15

Az Árkád Csokifesztivál egy teljesen egyedülálló, extravagáns produkcióval várja a minőségi édességek szerelmeseit: a rendezvényen grillázsból, étcsokiból és marcipánból készítjük el a Pécsi Székesegyház gigantikus édesség makettjét.

Csokoládéból, grillázsból és marcipánból építik meg a Pécsi Székesegyház ikonikus épületét a pénteken kezdődő Árkád Csokifesztiválon. A gigantikus, ehető makett közel 6 négyzetméteres alapterületével és 2 méteres magasságával a készítők tervei szerint vadonatúj magyar rekord lesz. 

Ennél sokkal, de sokkal nagyobb leszForrás: www.krondc.com

Az épület falai majdnem 200 kg grillázs felhasználásával jelenleg is készülnek Rimóczi László műhelyében. Laci, a Magyar Grillázs Szövetség elnöke szerint a legnagyobb kihívást a tornyok megépítése jelenti, melyek 2 méter magasan fognak pompázni. Az elkészült szerkezetet Vanya Gábor csokoládékészítő-mester vezényletével, a rendezvényen vonják be étcsokoládéval. A művelethez egy nagy teljesítményű, az autó-tuning világában „airbrush" néven ismert készüléket használnak, amelybe felforrósított csokoládét töltenek, majd 10-15 rétegben fújják rá az épület falaira.

„Tavaly egy 1100 lóerős Ford Mustang-ot vontunk be 300 kilogramm belga csokoládéval, gyakorlatilag ez volt a mostani attrakció technikai főpróbája" - nyilatkozta Vanya Gábor, aki hozzátette: a készítés közben nincsenek titkok, a rendezvény első napján bárki a saját szemével nézheti végig a produkciót. Sőt, akár ki is próbálhatja, milyen érzés csokit fújni a gigantikus grillázs-makettre. Az épület környékéről természetesen nem hiányozhatnak a pécsi járókelők marcipánból megformázott, csokoládéba mártott figurái: kéz a kézben andalgó szerelmespárok, kutyájukat sétáltató marcipán-emberek és parkoló autók töltik meg élettel a Pécsi Székesegyház miniatűrizált környékét.

Az épület – amennyiben a készítők sikerrel járnak – egy új, hivatalos rekord is lehet: ekkora ehető makettet még senki sem épített hazánkban. A produkciót a Magyar Rekord Egyesület elnöke, Sebestyén István személyesen fogja ellenőrizni, majd hitelesíteni. Az óriás-édesség darabjait vasárnap, a rendezvényen üzemelő Csokoládé Kaszinó fedélzetén nyerhetik meg a vendégek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK