Padlón folyt szét a 65,5 millió forintos bor

Screaming Eagle Cabernet drága bor
Már akár 2 millió forintért is hozzájuthatunk egy palackhoz
Vágólapra másolva!
A legenda szerint William Sokolin borkereskedő 1985-ben egy párizsi pince falai mögé rejtve talált egy üveg 1787-es Chateau Margaux-t, ami egykor Thomas Jeffersoné, az Egyesült Államok harmadik elnökéé lehetett. Sokolin a borkülönlegességet 515 ezer dollárért akarta eladni, ám az egy 1989-es partin elszenvedte a világ legdrágább borbalesetét.
Vágólapra másolva!

A szenzációs bort a Four Seansons estélyén akarta megmutatni egy lehetséges vevőnek, ám ahogy a kezében vitte, véletlen nekikoccantotta az egyik asztal sarkának, ami két lyukat ütött a zöld palackon. A drága kincs szétfolyt a padlón. Sokolin sokkot kapott, és azon nyomban hazament. A legenda szerint a 202 éves bortócsát az étterem akkori igazgatója, Julian Niccolini megkóstolta, és megállapította, hogy a bor élvezhetetlen.

A magas értéke ellenére

a biztosító „csupán” 225 000 dollárt, azaz 65,5 millió forintot fizetett a ritka üveg bor káreseményéért.

A Chateau Margaux még a mai napig termel borokat. Szép és drága boraikról ismertek, és a borágazat egyik legjobbjai: egy átlagos palack borért 1500 dollárt, azaz közel félmillió forintnyi összeget kell otthagynunk.

A világ legdrágább borának azt az 1992-es Screaming Eagle Cabernet-t tartják, amely

egy jótékonysági árverésen 500 000 dollárért, mai árfolyamon 146 millió forintért kelt el.

Az üzletekben olcsóbban is hozzájuthatnak a borrajongók: már 8750 dollártól, 2 millió forint körüli összegtől megvásárolható.

Akár 2 millió forintért is hozzájuthatunk egy palackhoz Forrás: screamingeagle.com