A Costes lett az év étterme

Vágólapra másolva!
A Dining Guide folytatta a tavalyi évben megkezdett hagyományt: az idei kalauz rangsorát továbbra is egy nemzetközileg elismert, három Michelin-csillagos séfnek, Giancarlo Perbellininek és társainak köszönhetjük. Titokban tesztelték a számukra előválogatott húsz éttermet, ezután döntötték el a legjobb tíz sorrendjét. Segítségére volt a tavalyi zsűri elnöke, a két Michelin csillagos La Peca étterem tulajdonosa, valamint Fausto Arrighi, a Michelin korábbi igazgatója.
Vágólapra másolva!

Ma, február 27-én este a Terem Budapestben adták át a Volkswagen Dining Guide Év Étterme díjait. Idén előbb a street food kategória nyertesét, a Kemencés Pizzériát szólították először színpadra.

Az év Ifjú Séftehetsége Díjat Garai Ádám, az Olimpia séfje vette át.

A Dining Guide szerint az ország leginnovatívabb konyhája 2017-ben a Mizsei János séf által vezetett MÁK étteremé. Az Év Séfje díj Sárközi Ákosnak, a Borkonyha séfjének járt, míg az év legígéretesebb konyhája a Babel Budapesté: Langer Gábor és Veres István közösen vezetik.

Palágyi Eszter, Costes Forrás: Pixeltaster

A fődíjat a Palágyi Eszter séf által vezetett Costes kapta. Az év szakácsteljesítménye a Bocuse d'Or 2017-es magyar csapataé. Széll Tamás, Szulló Szabina, Hamvas Zoltán, Szabó Kevin és Vombert Frigyes a zsűri szerint „olyan értéket teremtettek a magyar gasztronómiában, tudásuk a nagyközönséggel való megismertetése és megosztása olyan súllyal bír, hogy kiérdemelten jár nekik."

Külföldi szakik határozták meg a rangsort

Az Év Étterme díj birtokosa 2017-ben a Palágyi Eszter vezette Michelin-csillagos Costes 93 ponttal

- a korábban executive chefként közreműködő Miguel Vieira már a távolból sem szól bele az étterem működésébe. Ennek következménye, hogy nagyobb hangsúlyt tud fektethetnek a hazai sajátosságokra, ez pedig még egyedibbé teszi a Costest.

Soyak Ferencék pizzája legendás Forrás: Pixeltaster

Őket követi a sorban egy tavaly már a tízbe került, azonban idén különösen figyelemreméltó étterem, a Babel Budapest 92 ponttal, ahol a zsűri szerint

valós értelmet kap a regionális konyhaművészet kifejezés, amelyben Erdély különös szerepet játszik.

Hlatky-Schlichter Hubert tulajdonos Veres István és Langer Gábor séfpárosnak szavazott bizalmat: a tavaly újjászületett és gyökereihez visszatérő étteremben a modernség, az innováció és a nyitottság megmaradt, viszont „kiegészült valami olyan egyedi újszerűséggel, ami egészen ígéretessé teszi jövőjét is."

Széll Tamás Forrás: Pixeltaster

A Babelhez hasonlóan szintén 92 pontos a Michelin-csillagos Onyx. Magyarország második Michelin-csillagos éttermében az eddigi jelek szerint a séfváltás zökkenőmentes volt; Széll Tamás és Szulló Szabina helyét Mészáros Ádám vette át.

Étlapváltás is történt, a továbbra is csúcsminőségű alapanyagokra épülő, magyar konyhát vivő étteremben a színvonal nem esett.

A Borkonyha 91 pontot érdemelt, csak úgy, mint a Costes Downtown. 89 ponttal szerepel a kalauzban az Olimpia, mint a tízes lista új belépője. A Salon 88 pontos, csak úgy, mint a St. Andrea Borbár, a lista másik új belépője. Magyarország tíz legjobb étterme között még két éttermet kell kiemelni. A 87 pontos Arany Kaviár, illetve a szintén 87 pontos MÁK évek óta a lista állandó szereplői.

A hazai ízeket díjazták

Hagyomány már, hogy a gála estéjére elkészül a Volkswagen-Dining Guide Top 100 Étteremkalauz is, melyet március 1-jétől lehet kapni az újságárusoknál. A kiadvány a TOP 100-as rangsor mellett több mint 200 további étteremről és street food helyről szolgál információval.

Garai Ádám az Olimpiából Forrás: Pixeltaster

„A magyar vezető éttermek egyértelműen nagyon magas minőséget képviselnek, a megismert éttermek konyhatechnológiai felkészültsége a mai európai színvonallal megegyező - az éttermek kialakításáról annak minőségéről is elmondható ugyanez." – kezdte értékelését Giancarlo Perbellini

A legjobb magyar éttermek kínálatában nem csak a régióra jellemző alapanyagoknak, hanem a helyi gasztronómiai kultúrának, a jellemző ételeiknek is meg kell jelenniük, természetesen a mai elképzeléseknek megfelelő minőségben vagy akár csak egy modern adaptációban. Elengedhetetlen lesz a mezőgazdaság fejlődése, hiszen ma az éttermek - a saját elmondásuk szerint - még nem tudnak megfelelő mennyiségű, magas minőségű hazai alapanyagot beszerezni."

Mizsei János, MÁK Forrás: Pixeltaster

Ajánlanak, nem kritizálnak

Herczeg Zoltán gasztronómiai szakértő, a Dining Guide éttermi tesztjeinek vezetője kiemelte:

Mi kritikát nem írunk. Feladatuk nagyon egyszerű, függetlenül, pártatlanul a fogyasztók szemszögéből nézve mérjük fel az éttermek gasztronómiai teljesítményét. Nem arról kell írni, hogy hová ne menjenek a vendégek, éppen ellenkezőleg, ezek a kiadványok éttermeket ajánlanak."

A 2017-es Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála díjazottjai:

Fődíj:

Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díj: Costes

Különdíjak:

  • Staropramen-Év Street Food Díj: Kemencés Pizzéria
  • Gyulai Pálinka-Év Ifjú Séftehetsége Díj: Olimpia – Garai Ádám, séf
  • K&H private banking-Év Szakácsteljesítménye Díj: a Bocuse d'Or 2017-es magyar csapata – Széll Tamás, Szulló Szabina, Hamvas Zoltán, Szabó Kevin és Vomberg Frigyes
  • Neff-Év Innovatív Konyhája Díj: MÁK – Mizsei János, séf
  • Unicum Riserva-Év Legígéretesebb Konyhája Díj: Babel Budapest – Langer Gábor, Veres István, séfek
  • Nespresso-Év Séfje Díj: Borkonyha – Sárközi Ákos, séf

Top 10 étterem:

  1. Costes – Palágyi Eszter, séf
  2. Babel – Langer Gábor, Veres István, séfek
  3. Onyx – Mészáros Ádám, séf
  4. Borkonyha – Sárközi Ákos, séf
  5. Costes Downtown – Tiago Sabarigo, séf
  6. Olimpia – Ádám Csaba, Garai Ádám, séfek
  7. Salon – Wolf András, séf
  8. St. Andrea Borbár – Barna Ádám, séf
  9. Arany Kaviár – Nyíri Szása, Kanász László, séfek
  10. MÁK – Mizsei János, séf