Kedd van: ég veled, hús!

palacsinta
Fánk helyett palacsintával ünnepelnek Angliában és Oroszországban
Vágólapra másolva!
A mai nap a január 6-tól, vízkereszttől tartó farsangi időszak utolsó napja. Franciául mardi gras, angolul shrove tuesday vagy fat tuesday – mindegyik ugyanazt jelenti: kövér kedd.
Vágólapra másolva!

A keresztény hagyomány szerint a nagyböjt kezdetét megelőző utolsó nap, húshagyó kedd éjszakáján véget ér a farsangi időszak. Valamikor a szombat estétől húshagyókedd éjfélig tartó időszakot nevezték farsang farkának, amikor megengedett a torkosság: a zsírdúsabb ételek és az édesség bővebb fogyasztása.

Ennek az időszaknak Európa-szerte jellegzetes étele a fánk.

Máshol palacsintát sütnek a farsangi időszakban a háznál megmaradt lisztből, tojásból és vajból; az oroszoknál blinij vtornyik (palacsintakedd), az angoloknál pancake day e napnak az elnevezése.

A fánk mellett palacsintával ünnepelnek Angliában és Oroszországban Forrás:Awarenessdays

A húshagyó elnevezés a latin eredetű carne (hús) és levare (elhagyni) fordítása. A karnevál eredetileg télbúcsúztató, tavaszköszöntő maskarás zenés-táncos ünnep, amit ezen a napon tartottak, és még éjfél előtt befejeződött. A velencei karnevál utolsó napja is mára esik.

A maskarázás Magyarország majd minden tájegységén szokás volt; a gyerekek jelmezbe öltöztek, járták a falut,

bekopogtattak a házakba, apró ajándékokat, diót, cukorkát kaptak.

Mohácson a busójárás, más vidékeken dőrejárás, a zajkeltés, a tréfás temetés célja mind-mind a tél búcsúztatása, a sötét és a gonosz elűzése, a megtisztítás, a termésvarázslás volt.

Tavaszi léböjtkúra

Hamvazószerdától – ami a keresztény naptári évben a farsangi időszak utáni első nap – húsvétig tart a 40 napos nagyböjt. Hamvazó, mert a katolikus hagyomány szerint a misén a pap az előző évi szentelt barka hamujával keresztet rajzol a hívek homlokára. A bizánci szertartásban e napon elhagyják a húst, egy héttel később a tejételeket is.

Húsvétra készülődve elcsendesedünk, az evést is visszafogjuk. Nemcsak a húst hagyhatjuk el, hanem a nehéz, zsíros ételeket és az édességet is.

Aki bírja, tavaszi léböjtkúrát tart Forrás: Myorganicfoodclub

Gyümölcsnap, zöldségkúra, léböjt: a világi változatban a nagyböjtöt helyettesítik a különböző tisztítókúrák. Nem mindenkinek feltétlenül a hús elhagyása jelenti az igazi megpróbáltatást; van, akinek a szénhidrátmentes diéta az igazi böjt.

De nem kell megvonnunk magunktól a finom falatokat, és nem is feltétlenül kell lemondanunk a megszokott ételekről, elkészíthetjük kevesebb zsiradékkal, kevesebb cukorral és húsmentes változatban is; például a rakott krumpliban, rakott karfiolban a húst helyettesíthetjük pirított darált mandulával, kesudióval,

rántott hús helyett pedig panírozhatunk zellerszeleteket.

Szénhidrátdiétában sem kell sanyargatnunk magunkat, a lisztet helyettesíthetjük mákkal, a cukrot édesebb almával és mazsolával.

Liszt-, tej- és cukormentes máktorta

Finom és mentes Forrás: Szende Gabriella

Hozzávalók

  • 250 g darált mák
  • 2 tojás
  • 5 dkg vaj
  • 1 nagyobb alma reszelve
  • 1 citrom facsart leve
  • 1 lapos mokkáskanál szódabikarbóna
  • 10 dkg mazsola
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja

A mazsolát 1 éjszakára almalében áztatjuk. Elválasztjuk a tojásokat, a tojásfehérjét habbá verjük, a vajat óvatosan

megolvasztjuk, vigyázva, hogy ne barnuljon meg.

Egy nagyobb tálban alaposan összekeverjük a hozzávalókat, majd kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tortaformába tesszük. 180 fokos sütőben alsó-felső funkción kb. 40 percig sütjük. A tészta akkor jó, ha már nem ragad mák a beleszúrt fa fogvájóra.

Tetejét megkenhetjük cukormentes lekvárral, almakompóttal, vagy tehetünk rá a mélyhűtőben tavalyról maradt málnát, ribizlit is.