Gabonapehely, ahogy garantáltan megeszik a gyerekek

gabonapehely
Vágólapra másolva!
A gabonapehely fogyasztásában alapvetően nincs semmi izgalmas, azonban, ha maga a tál készül belőle, máris sokkal érdekesebben hangzik. Nagyon egyszerű elkészíteni, ráadásul a választott alapanyagtól függően számtalan verziója létezik. Nem csak egy átlagos hétköznapot dobhat fel, hanem bármelyik gyerekzsúr sztárja is lehet.
Vágólapra másolva!

A legtöbb gyerek szereti a gabonapelyhet, de ebben a formában talán még az is megkóstolja, akinek eddig nem volt a kedvence. Vidám, játékos, érdekes és ropogós különlegesség, aminek kevesen fognak tudni ellenállni. Tény, hogy cukorbomba, de időnként nem árt egy kis kényeztetés.

Használhatunk hozzá teljes kiőrlésű gabonákból készült pelyheket, rizs-, kukorica- vagy búzapelyhet, lehet natúr vagy ízesített, fahéjas, kakaós, egyszínű, színes, de bátran elkészíthetjük gluténmentes változatban is.

A lehetőségek száma gyakorlatilag végtelen, ráadásul az elkészítése annyira egyszerű, hogy akár kisgyerekek is segíthetnek benne.

Nem csak elfogyasztani mókás, hanem előállítani legalább annyira jó mulatság lehet.

A hozzávalók: nem kell sok minden Forrás: Antal Viktória

Hozzávalók:

  • 5 dkg vaj
  • 3 csésze pillecukor
  • 4 csésze gabonapehely

Késsel vagy ollóval vágjuk apró darabokra a pillecukrokat, így könnyebben meg fog olvadni! A vajat tegyük egy nagyobb tálba – mindhárom hozzávalónak bele kell majd férnie –, és olvasszuk fel a mikrohullámú sütőben! Természetesen tűzhelyen is megtehetjük ugyanezt, ebben az esetben persze

hőálló edényt használjunk!

Adjuk hozzá a pillecukrot, és időnként átkeverve melegítsük addig, amíg teljesen fel nem olvad! Akkor jó, ha olyan állagú, mint a sűrített tej, azaz selymesen folyékony és sima.

Alakulnak a formák Forrás: Antal Viktória

Adagoljuk hozzá a gabonapelyhet – én nagy szemű, mogyorós kukoricapehellyel készítettem, előtte megtördeltem egy kicsit, hogy könnyebben tudjak majd vele dolgozni. Keverjük el alaposan, majd óvatosan nyomkodjuk bele fóliával kibélelt tálkákba.

Keverés után nagyon hamar lehűl, de mielőtt kézzel beleturkálnánk, a biztonság kedvéért ellenőrizzük a hőmérsékletét,

különösen akkor, ha gyerek segítőtársunk van.

Egyébként is célszerűbb kanállal dolgozni, mert nagyon szeret hozzáragadni a bőrünkhöz, a fémkanálhoz viszont jóval kevésbé ragaszkodik. Minél vastagabbra gyártjuk a falát, annál stabilabb lesz majd az építményünk.

Be is márthatjuk Forrás: Antal Viktória

Ha fagylalttölcsért szeretnék belőle formázni, akkor tekerjünk össze egy sütőpapírt – a sima papírlappal vigyázzunk, arra menthetetlenül ráragad – rögzítsük a külső oldalán ragasztószalaggal, és ebbe nyomkodjuk a pelyhet!

Nagyszerű alternatívája lehet a hagyományos, ostyából készült tölcsérnek.

Ha ügyesen dolgoztunk, ebből még kevésbé fog kifolyni az olvadozó fagyalt, mint a hagyományos változatból.

A gyerekek is megeszik Forrás: Antal Viktória

Természetesen nem csak tálként vagy tölcsérként használhatjuk ezt a gabonapelyhes alapot, hanem önmagában, édes rágcsálnivalóként is.

Keverhetünk hozzá aszalt gyümölcsöket, magvakat, csokoládédarabkákat vagy bármit, amit hozzáillőnek találunk.

Én most aszalt vörös áfonyával és mandulaszeletekkel egészítettem ki a kukoricapehelyből készült alapomat.

Ilyen is lehet! Forrás: Antal Viktória

Bárhogy is használtuk fel a gabonapelyhünket,

formázás után tegyük a hűtőbe,

3-4 óra múlva már készen is áll a fogyasztásra, illetve a megtöltésre.

Házi fagyival, naná! Forrás: Antal Viktória

Ha szeretnénk, díszíthetjük is, például úgy, hogy olvasztott csokoládéba vagy cukormázba mártjuk, majd cukorba vagy csokireszelékbe, de ugyanígy megfelelő a kókuszreszelék vagy a durvára tört mogyoró is.

Jobb, mint a hagyományos tölcsér Forrás: Antal Viktória

A kis tálkáinkba tehetünk gyümölcsöt, joghurtot vagy édes krémeket, házi fagylaltot, de ha igazán gabonapehely-rajongók vagyunk, és tovább szeretnénk fokozni az élvezeteket, ehetünk akár gabonapelyhet is a gabonapehely-tálkánkból.