A tunéziaiak nem finomkodnak. Nincsen kicsit csípős vagy picit édes, nem léteznek diszkrét aromák: minden íz úgy ver szájba, hogy az ellustult káeurópai ízlelőbimbók egyszerre támadnak fel. Láttak már 100 ezer brazilt hullámozni egy focimeccsen? Na, pont az történt a nyelvemen.
A Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal főzőestjére pottyantunk be, hogy egy teljes, klasszikus menüsort gyakoroljunk be: két séf és egy tolmács segített miket abban, hogy elsajátítsunk valamit Észak-Afrika sajátos konyhai kultúrájából.
„Most öntsék bele az olajat!” – mondta a tolmácsolással megbízott néni.
Ne az olajat, a vizet!”
– helyesbített. Gyorsan a másik kancsó után nyúltunk. „Ne öntsenek be semmit, a hagymát kell felkarikázni!” – azt hiszem, csupán a beépülő gasztrodiverzánsokat próbálták kiszűrni az ellentétes utasításokkal. Aki nem esik ki a szerepéből, maradhat.
Kaddachi Abderrazek francia főzőiskolában tanulta a szakmát, 15 évig a francia Le Meridien szakácsa volt. Tunéziába visszatérve saját idegenforgalmi iskolát alapított, hogy népszerűsítse a tunéziai gasztronómiát. 1982 óta
a nemzetközi Toques Blanches klub tagja,
úgy tűnik, érti, miről van szó a konyhában.
Az ő kíséretében érkezett Ouertani Mohsen főszakács is, ő több tunéziai étteremben fejlesztette tudását – egy biztos, a rózsavizet imádja, erről még az elején meggyőzött minket.
Egyik étel sem volt bonyolult, feltehetőleg pont azért választották ezt a sort, mert odahaza is mindegyik könnyedén elkészíthető – ezek az alapanyagok Magyarországon is jelen vannak.
Hozzávalók 5 főre
220 fokos sütőben a zöldségeket
addig grillezzük, amíg a héjuk foltosan meg nem barnul.
Ezután a zöldségeket alufóliába csavarva pihentetjük pár percig. Amikor könnyen le tudjuk húzni a zöldségek héját, kimagozzuk mindet, majd apróra vágjuk. Edényben alaposan összekeverjük őket, majd ízlés szerint fűszerezzük.
Kevés olívaolajjal meglocsolva tálaljuk. A séfjeink javaslata szerint fogyasszunk hozzá olívabogyót, tonhalat vagy keményre főtt tojást. A mi észrevételünk az volt, hogy
ekkora dózis ennyire csípős holmi mellé teljesen mindegy, hogy mit kínálunk
– aki nincs edzésben, annak úgyis a kapszaicin diktál percekig.
Hozzávalók 5 főre
A brick tészta érdekes dolog, hasonlít a mi réteslapunkhoz, de még vékonyabb. Meglepően erős, azt hittem, sokkal könnyebben szakad – ennek ellenére
érdemes vele gyorsan dolgozni.
A töltelékhez keverjük össze a hagymát a petrezselyemmel, sajttal, kapribogyóval és fűszerekkel. Fejenként egy tésztalapot tegyünk magunk elé, majd a tradicionális módok egyikén töltsük meg, és hajtogassuk formára.
A töltelékből fészket alakítunk ki, ennek közepébe ütjük az utolsó pillanatban a tojást: mivel nagyon vékony lapról van szó,
könnyen átázik, ezért a végén sebesen dolgozzunk!
Gyorsan lezárjuk a csomagocskát, és azonnal forró olajba csúsztatjuk, ahol fakanállal lenyomva azonnal lezárjuk a tészta széleit, hogy a tojás ne folyhasson ki. Oldalanként 1-1 percig süssük.
Hozzávalók 5 főre
Pirítsuk meg a felaprított hagymát, az apróra vágott paradicsomot, majd adjuk hozzá a paradicsompürét. Rálocsolunk fél liter vizet, fűszerezzük és beletesszük a krumplit, a csíkokra vágott répát, majd kis késéssel a cukkinit is. Ha puhára főttek, mehetnek melléjük az előfőzött polipok.
A helyszínen harissa szósz is volt az asztalon, így tettünk egy kanállal a lébe. Ez a krém olyasmi, mint a hazai Erős Pista, de kevésbé sós, cserébe tényleg csíp.
Ha a répa megpuhult, a zöldséges szósz levéből 3-4 merőkanállal öntünk a kuszkuszra. Átkeverjük, majd letakarva 10 percig pihentetjük. A polipos-zöldséges lével tálaljuk.
Hozzávalók 5 fő részére
Nem bonyolult édesség, mégis remek pohárkrémet kap, aki kipróbálja. Csak arra kell figyelni, hogy ha csengetne egy tunéziai séf a rózsavizes flakonnal, inkább a nappaliban ültessék le –
a magyar ízlésnek bizony szokatlan az amúgy remek aroma
egy bizonyos intenzitás fölött.
A tejet feltesszük melegedni, közben a cukrot a tojássárgájával, a vaníliával és a keményítővel alaposan elkeverjük.
Amikor a tej még nem forr, de már meleg, ízesítsük rózsavízzel.
Belekeverjük a tojásos masszát: pár perc alapos keverés után összeáll a krém. A poharak aljára cukorral tört pisztáciát szórunk, majd melegen porciózzuk a krémet: a tetejét a pirított magokkal díszítjük.