Bedőlt a kaja-Uber, avagy a megosztott házi koszt temetése

yummber
Ágnes konyhája
Vágólapra másolva!
Jó ötlet az alkalmazás segítségével megosztott ebéd, mégis megbukott. Ha bedől egy vállalkozás, általában mindenki a világgazdaságra, a bizalmatlanságra, az időjárásra vagy a nagymamájára hivatkozik. Nem így a Yummber alapítója, aki még a kútba dobott pénzekről is részletesen ír bejegyzésében. 
Vágólapra másolva!

„A kezdetekben úgy gondoltuk, hogy

a Yummber elsősorban a házias ízekről, a nagyi főztje iránti nosztalgiáról és a különleges élményről fog szólni;

és büszkén lovagoltuk meg az Uber magyarországi trendi és ellentmondásos hullámait. Nem kell mindenkinek tetszeni, legyünk bátran megosztóak: laza, lázadó, hipster célcsoport, nyitott emberek..." – számol be őszintén startupja történetéről, csillogásáról és bukásáról blogjában Kalmár Péter ötletgazda-alapító.

Anna konyhája Forrás: Yummber

Az ötlet egyébként zseniális, egyrészt, mert minden kezdeményezés jó, ami jó embereket hoz össze, másrészt, mert vannak, akik imádnak főzni, van, aki a család vagy egy speciális étrend – például ételallergia vagy diéta miatt – mindennap kénytelen főzni, és van olyan is, aki mennyiségre „túlfőzi" magát. A másik oldalon pedig ott vannak azok, akik nem tudnak/szeretnek, vagy egyszerűen nincs idejük főzni, viszont nem szeretik a gyorskaját, kifőzdét, másra meg nem telik.

Amit nehéz elképzelni, hogy vadidegent engedjünk be a lakásunkba, vagy éppen ellenkezőleg: magunk menjünk vadidegenhez, mert a hírekből és a moziból már más se folyik, mint hogy az ilyen ártatlan kezdetekből a végére thrillerek lesznek.

Aztán persze ott van az adó- és élelmiszer-ellenőrző hatóság is, ami egy otthon főző kismamának vagy nyugdíjasnak ugyanolyan rémálom, mint a fentebb említett horrorsztori.

Egyébként az alapítók személyesen egyeztettek a NAV-val és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal,

hogy milyen szabályokat kell betartaniuk a Yummber-vendéglátóknak. Kiderült, hogy a Nébihnek hivatalosan nincs hatásköre sem a rendszerre, sem az egyéni vendéglátókra vonatkozóan, ezzel együtt az applikáció működtetői egy Facebook-posztban ezt írták:

A számlaadással kapcsolatban ugyanaz volt a helyzet, mint az Ubernél: a Yummber-vendéglátók nem álltak közvetlen szerződéses viszonyban a vendégekkel, nem is nekik fizettek, éppen ezért számlát, nyugtát sem a vendéglátók adtak az ebéd, vacsora áráról, hanem maga a Yummber.

Ágnes tálal Forrás: Yummber

Kalmár Pétert három éve szállta meg az ihlet

„Épp egy Uber-fuvar közben nézegettem az alkalmazást a kezemben, valamikor 2014. december elején, éhes is voltam, és arra gondoltam, hogy milyen jópofa lenne, ha a nem hivatásos sofőrök cikázó autóihoz hasonlóan ugyanígy látnám a telefonomon, hogy a magánlakásokban kik, hol és mikor, mit főznek.

És akkor beugrott, hogy csinálok egy olyan vállalkozást, ami ugyanígy, mint az Ubernél, a sharing economy elvén működik,

ugyanígy, mint az Ubernél, lokáció alapon nyomon követhető, ugyanígy, mint az Ubernél, egy okostelefonnal és bankkártyás fizetéssel teszi kényelmessé a fizetést, és ugyanígy, mint az Ubernél, a végén milliárdos leszek – persze dollárban" – osztja meg blogjában a rendező-producer-vállalkozó-szerző-színész.

„Majd főzök, ha lesz vendég – majd megyek, ha lesz elég ajánlat"

Kalmár azt írja, hogy az innen-onnan összeszedett tőkével rosszul gazdálkodtak – nemcsak ők, hanem a megbízott pénzügyi „szakemberek" is, de a legnagyobb probléma, hogy a menedzsmentben pozícióharcok, kapkodás és összehangolatlanság uralkodott.

„Amikor épp még nem volt pénz, akkor bezzeg volt nagy hírverés, de még szinte használhatatlanul rossz volt az informatikai rendszer, és nem volt csapat sem. Eredmény: elégedetlen felhasználók mindkét oldalon. Amikor lett pénz, hülyeségekre szórtuk, és nem hangoltuk össze a marketingtevékenységet a promóciókkal; amikor jobb lett a rendszer, nem költöttünk marketingre. Amikor költöttünk marketingre, a csapat széthúzott. Amire lett használható koncepció, elfogyott a pénz is, és a csapat is...stb. Magyarán: folyamatos aszinkron" – írja blogjában.

Élt 20 hónapot Forrás: Yummber

Kalmár részletesen beszámol az elbukott pénzekről, felborult csapatról és a startup buktatóiról is, így gyakorlatilag egy tökéletes tanulmányt ad a kezdő vállalkozások vagy gazdasági szakos egyetemisták kezébe.

Nem lepne meg, ha az ötlete alapján és a teljes beszámolójából okulva hamarosan felbukkanna egy, a Yummberhez hasonló vállalkozás.