A menzareform elviselhetetlen láthatatlansága

menza, étkeztetés, iskola, illusztráció, Egy kislány az ebédjére vár a Nyírteleki Általános Művelődési Központ éttermében
Vágólapra másolva!
Sótartó, szénsavas üdítő gyerek kezébe nem való! – írtunk pár napja a szeptember elsejétől hatályos közétkeztetési rendelet változásairól. A túlzott mennyiségű só és a cukrozott szénsavas üdítőitalok kizárása a menzákról valóban remek ötlet, de pontosan milyen változtatásokat jelent a rendelet egy heti menüben? Megmutatjuk!
Vágólapra másolva!

A bal oldali menüsorhoz egyik munkatársunk általános iskolás kisfiának menüjét másoltuk le, és ennek tételeit az új rendeletnek megfelelően módosítottuk. Már amennyire kellett módosítani. A rendelet hatályba lépése után visszatérünk a témára, mert a sótartók kihajításán kívül nem érzékelünk radikális változást. Kíváncsiak vagyunk, milyen minőségben fog megvalósulni a napi egy adag teljes kiőrlésű gabona alapú élelmiszer, miféle zöldséget és gyümölcsöt adnak naponta két adagban, és milyen lesz a napi 3 dl tej vagy annak megfelelő mennyiségű kalciumot tartalmazó tejtermék.

A rendelet ugyanis nem szabályoz adalékanyagokat, szezonalitást, hanem simán a Magyar Élelmiszerkönyvre épít, ami pont nem a minőségi étkezés legfényesebben ragyogó csillaga.

A rendelet részleteiről korábbi cikkünkben olvashat ezen a linken.