A gondosan elkészített cefre a pálinka alapja, de bármilyen alaposan dolgozzuk fel a gyümölcsöt, az elsietett vagy szakszerűtlenül végzett lepárlás mindent tönkretehet. Ellátogattunk a Nógrád megyében található Bánki Pálinkaházba, hogy testközelből, lépésről lépésre nézzük meg, hogy készül a szép kisüsti.
Vágólapra másolva!
A bérfőzető által behozott cefrét kézikocsin viszik be az üsthöz Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc A hordókban levő szilvacefrét szivattyúval juttatják be az üstbe Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Az üst duplafalú, a két réteg között olajjal töltve. Így lehet elkerülni, hogy leégjen a cefre, ami a pálinkába helyrehozhatatlan ízhibát vinne át Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc Figyelni kell a hőmérsékletre, nem érdemes sem alá-, sem túlfűteni a rendszert Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc Miután az alszesz lepárlása véget ért, a 15-25 térfogatszázalékos alkoholt átszivattyúzzák a baloldali finomítóüstbe Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Bánkon a karzatról jól körbejárhatjuk a rendszert, közelről nézhetjük meg a hűtőket Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc Mikuska József főzőmester felfűti a finomító üstöt Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc Opálosan, zavarosan, magas alkoholtartalommal indul meg az előpárlat. Ezt el kell választani a minőségi középpárlattól, kozmaolajak, metil is van benne, az íze sem jó Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc Jól láthatóan elkülönül: a főzőmester az folyadékot és az alkoholfokolót figyelve választja el az értékes középpárlatot Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Az epruvettában szabadon forog a szeszben úszó alkoholfokoló, így a magabiztos leolvasáshoz jól jöhet az utólagosan beszerelt kis tükör Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc Mikuska József által a megfelelő pillanatban megtörténik az elválasztás: hiába erős az előpárlat, nem szabad összeengedni a középpárlattal, mert az acetonos íz élvezhetetlenné tenné a pálinkánkat. Az utópárlatra pedig a moslékos aroma a jellemző Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc A kóracél tartályba csurog a kész, gyönyörűen tiszta pálinka Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc A kék doboz a finánc, vagyis az átfolyásmérő. A NAV nem viccel, minden eszközt bevet, hogy megnehezítse a főzdések életét Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Ne maradjon le az ORIGO cikkeiről, iratkozzon fel hírlevelünkre!
Feliratkozom