Legyen bátor, süssön húsvéti kalácsot!

2015.04.01. 21:53

Lépésről lépésre mutatjuk be a legegyszerűbb húsvéti kalács elkészítését. A recept bolondbiztos, sokat tesztelt, akkor is nekiállhat, ha még abszolút szűz a kelt tészták terén.

Alacsony önbizalommal rendelkező vagy abszolút kezdő, esetleg a sütéshez semmit nem konyító, de kivételesen anyósjelöltöket elkábítani vágyó lányok és asszonyok számára készítettünk egy útmutatót, hogy idén bele merjenek vágni a húsvéti kalács elkészítésébe akkor is, ha eddig még sohasem próbálták. Némi figyelem és türelem valóban kell hozzá, de különösebb előképzettségre vagy menő konyhai eszközökre nincs szükség.

Olvassa végig az utasításokat, ne kezelje őket nagyvonalúan, ne improvizáljon, itt nem a kreativitás számít, hanem az alapszabályok, a pontosság, némi érzés, szeretet, és persze a csillagok ideális együttállása, de azt úgysem tudjuk befolyásolni. A lépéseket a lehető legegyszerűbbre butítottuk, a cél most nem a tökéletes, csak egy, a boltinál százszor finomabb, foszlós húsvéti kalács, amire tökéletesen fekszik majd a sonka. Néhány nagyon szimpla formázási variációt is mutatunk – csak semmi hatos fonásos agyzsibbasztás –, sőt, azt is, hogyan tölthetik meg egyszerűen, kétféleképpen. 

Forrás: Peter Mondovics

Szükséges eszközök: 

  • egy nagy tál
  • egy erős, hosszú fakanál
  • egy gyúródeszka
  • egy bögre 

Alapanyagok 

  • 2,5 dl tej
  • 20 gramm élesztő
  • 1 egész tojás és 1 tojás sárgája
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 mokkáskanál só
  • fél kg finomliszt
  • 1 evőkanál vaj
    Forrás: Peter Mondovics

    A lisztet a tálba szitálom – finomliszt kell a kalácshoz.

    Forrás: Peter Mondovics

    A tejet egy bögrében kézmelegre langyosítom, belekeverem az élesztőt.

    Forrás: Peter Mondovics

    Az élesztő után a cukrot is a meleg tejhez keverjük. 

    Forrás: Peter Mondovics

    A liszt közepébe kis gödröt ások.  

  • Forrás: Peter Mondovics

    A tejes keveréket a lisztbe ásott kis gödörbe öntöm.

    Forrás: Peter Mondovics

    Hozzáadom a tojást. Villával vagy a mutatóujjammal kissé felverem, a sót a liszthez adom.

    Forrás: Peter Mondovics

    Egy nagy fakanállal vagy a szétnyitott ujjaimmal a lisztet fokozatosan a folyékony anyagokhoz keverem.

    Forrás: Peter Mondovics

    Mikor nagy gombóc lett belőle, hozzáadom a vajat, beledolgozom. 

    Forrás: Peter Mondovics

    Ez bizony ragad, ezen még dolgozni kell.

    Forrás: Peter Mondovics

    Lisztezett gyúródeszkára borítom, magam felé húzom, majd a tenyerem alsó párnájával erőteljesen a deszkának tolom, ezt ismétlem. A dagasztáshoz zene kell, az ideális ritmushoz eltalálásához ajánljuk Jónás Vera alábbi számát.

    Forrás: Peter Mondovics

    Kb. 10-15 percig dagasztom, míg ruganyos, sima felületű nem lesz. Ha 5 perc után még ragad, adok hozzá egy kevés lisztet. Ha kemény, adok hozzá egy kevés langyos tejet. Akkor jó, ha puha, sima felületű, de nem ragad. Letakarva 30 percig szobahőmérsékleten hagyom kelni. 

    Forrás: Peter Mondovics

    Deszkára borítom, átgyúrom, és annyi gombócot formázok belőle, ahány az általam választott formához szükséges, 10 percig pihentetem. A gombócokból hurkákat sodrok, közben enyhén belisztezem őket.

    Forrás: Peter Mondovics

    Formázási lehetőségek

    Sima fonás 

    A tésztából három gombócot formázok, a gombócokból kinyomkodom a légbuborékokat, majd hosszú hurkákat sodrok belőlük. A végüket összenyomkodom és befonom, mint a copfot, a másik végét újra összenyomkodom. A lényeg, hogy olyan laza legyen a fonás, hogy egy egészen pici rés legyen a fonatok között. 

    Sodrás 

    A tésztából két gombócot formázok, mindkettőből hurkát sodrok, majd a két hurkát egymás köré tekerem, és koszorúvá formázom. 

    Töltési lehetőségek 

    Ostoros 

    A tésztát és a tölteléket három egyenlő részre osztom, mindegyiket téglalap alakúra nyújtom, mindegyiket megkenem töltelékkel, feltekerem, a végüket összenyomkodom, végül a három megtöltött rudat összefonom. 

    Forrás: Peter Mondovics

    Kifordított 

    A tésztából nagy téglalapot nyújtok, megkenem a töltelékkel, szorosan feltekerem.

    Forrás: Peter Mondovics

    A tekercset hosszában félbevágom, mindkét felén forgatok egyet, majd egymás köré csavarom őket.

  • Forrás: Peter Mondovics

    A megformázott kalácsot megkenem egy felvert tojással. Sütőpapíros tepsibe fektetem, és további 30 percig kelni hagyom. Újra megkenem tojással, és 180 fokos, előmelegített sütőben kb. fél-háromnegyed óra alatt szép pirosra sütöm.

    Forrás: Peter Mondovics

    Elkészült a finom sodort kalács.

    Forrás: Peter Mondovics

    Töltelékek

    Mákos 

    Alapanyagok 

    1 adag a fenti tésztából

    15 dkg darált mák

    1 dl tej

    7 dkg cukor 

    A tejet a cukorral felmelegítem, beleöntöm a mákot, elkeverem, majd a tölteléket teljesen lehűtöm.

    Diós 

    Ugyanúgy készül, mint a mákos, de cukorból elég a mennyiség fele is. 

    Húsvéti kalácsForrás: Peter Mondovics

    Kakaós

    1 adag a fenti tésztából

    5 dkg cukrozatlan kakaópor

    5 dkg porcukor

    5 dkg vaj 

    A vajat felolvasztom, elkeverem a kakaóval és a cukorral. Iszonyú lusta verzió: a kinyújtott tésztát megkenem olvasztott vajjal, megszórom kakaóval majd porcukorral.