Kockás pléden szórakoztak a magyarok

fortepan
1910
Vágólapra másolva!
Egyre melegebb az idő, zöldül a határ. Ideje a szekrény mélyéről előkeresni a kosarat, felvenni a túracipőt és egy kockás pléddel kivonulni a természetbe. Jön a tavasz, a szabadtéri evés legszebb időszaka. A Fortepan képarchívumból válogattunk, hogy megnézzük, az elmúlt évszázadban hogyan piknikeztek a magyarok? 
Vágólapra másolva!
1910 Forrás: Fortepan, Lakatos Mária

Ez ám a vidám tavaszi piknik, pertut isznak, ismerkednek. Enni van mit, de inni is - a fűben ott a szikvizes üveg, talán bor is akad hozzá?

1912 Forrás: Fortepan

Piknik vidéken, érdemes megnézni a csodás faragásokat a tornácon. Vajon mi sül a parázs fölött, szalonna?

1913 Forrás: Fortepan, Mészöly Leonóra

Családi pillanatkép a Normafáról. Tudták, hogy a hely arról a fáról kapta nevét, amely alatt Schodelné Klein Rozália világhírű operaénekesnőnk elénekelte Bellini Norma című operájának Casta Diva nagyáriáját?

1913 Forrás: Fortepan

Micsoda italozás, nagyon ellazultak a fiatalurak: borospalack, cigaretta, csillogó szemű lányok - a boldog békeidőkben még így szórakoztunk.

1914 Forrás: Fortepan

Gallyakkal gyújtanak tüzet - érdemes megfigyelni, hogy korábban az ilyen szabadidős tevékenységhez milyen elegánsan fogtak neki - se sportuha, se macinaci!

1915 Forrás: Fortepan, Jankovszky György

Sajnos rejtély, hol készült a kép, a hozzáértőknek talán a jobboldali kötény hímzésének népi mintái adhatnak támpontot az azonosításhoz. Mindenki más vessen egy elismerő pillantást a keménykalapos úr kackiás bajuszára!

1916 Forrás: Fortepan, Veszprém Megyei Levéltár

Feltűrt nadrág, izomtrikó? Ki mondta, hogy az első világháboró alatt nem lehetett divatozni? Bezzeg a hölgy alaposan felöltözött, az akkori erkölcsök még szilárdabbak voltak!

1916 Forrás: Fortepan

A Girardi-kalapok lazán szétdobálva a fűben, úgy tűnik, fogyott már egy kicsi abból a flaskóból. Kenyér is van, mulatság is - önök mikor piknikeztek utoljára?

1918 Forrás: Fortepan, Péchy László

Ukrajna, Hliboka: a katonáknak is jár a pihenés, bár úgy tűnik, a matróna a széken nagyon szigorúan uralja a szabadtéri mulatságot!

1920 Forrás: Fortepan, Rosta László

Ez az autó már 1920-ban is veteránnak számított. Úgy tűnik, ezen senki sem szomorkodik, örülnek, hogy ilyen remek helyre hozta el őket!

1920 Forrás: Fortepan, Nagy Sándor

A háttérben álló kalapos férfi ruhájából saccolva a mai Szlovákia területén készülhetett a csoportkép. Koccintó hölgyek, kártyázó urak, az expozícióba türelmetlenül belemozgó gyerekek - idill.

1934 Forrás: Fortepan, Máté Zsuzsanna

Vajon kit jelölhet a fényképre rajzolt firka? A hegyi piknik érdekessége a párába borult messzeség és az agyakorsók - tippeljenek, mit tölthettek beléjük?

1934 Forrás: Fortepan, Kőváry Brigitta

Úgy tűnik, vizes lett az a cipő kikötéskor: a szoknyák már rövidebbek, a lábos zománcos és ott a megszokott borosüveg a sátor mellett.

1935 Forrás: Fortepan, Höfler Tibor Gyűjtemény

Hol van még John Lennon aki divatba hozta a szemüveget a két kerek lencsével? Az ifiurak már 1935-ben tudták, mi lesz a menő évtizedekkel később!

1935 Forrás: Fortepan

Termoszban kávé, szivar és vadászpuska: manapság már kevesen szivaroznak kirándulás közben, sőt a vadászok is inkább a terepjáróban ücsörögnek a fű helyett.

1938 Forrás: Fortepan

Pezsgőzés a pikniken: gasztrotörténeti szempontból a törleyes láda a legizgalmasabb, igaz, a kiskutya is nagyon cuki. Felismeri valaki, milyen autók ezek?

1939 Forrás: Fortepan, Góg Emese

Kockás terítő, szendvics és termosz - vajon az etikettbe belefért, hogy késsel teszik a szájukba a falatkát?

1943 Forrás: Fortepan, Lissák Tivadar

Auto Union DKW a Mátrában: divatos piknikkoffer, fél kilós kenyér, földre terített galléros kabát - akkor még nem féltek ennyire a kullancsoktól?

1953 Forrás: Fortepan

Őrületes lazaság 1953-ban: alumínium ételhordó, szandál és fehér zokni. Hátul nádszatyor, elöl már a modern hálós cekker.

1957 Forrás: Fortepan

Remek pillantkép a hármashatárhegyi reptérről: az ebédszünetben jól esik pár korty ital is. Érdemes megfigyelni a háttérben a Virágosnyereg parcelláit.

1958 Forrás: Fortepan, Márton Gábor

Pózolj kolbásszal, mert az sosem megy ki a divatból. A kép Dunafürdőn készült 1958-ban, háttérben a Türr István híd.

1958 Forrás: Nagy Gyula

Krándulás Csehszlovákiában, háttérben a Lomnici- és a Késmárki-csúcs, köztük a Villa-gerinc. A piros Skoda ma is nagyon menő lenne.

1962 Forrás: Márton Gábor

Követeljük vissza a lapátkerekes gőzhajókat! A kép a Duna partján, a Révcsárda felett készült. A kétkéményes Szent István mögött a Veránkai-Duna bejárata rajzolódik ki.