Gefilte fis

gefiltefis
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: nettó másfél óra, bruttó 6 óra

Alapanyagok:

  • 1 db, kb. egy, másfél kilogrammos nyurgaponty vagy akár csuka

A töltelékbe:

  • 1 csokor petrezselyem apróra vágva
  • 1/2 fej vöröshagyma lereszelve
  • 2 gerezd fokhagyma lereszelve
  • 10 dkg maceszdara
  • 1 szelet barhesz (kalács)
  • só, bors

A léhez:

  • 1 db répa megtisztítva
  • 1 db fehérrépa megtisztítva
  • 1 fej vöröshagyma

Aki igazán kemény legény, a hal bőrét körbemetszi a kopoltyú mögött, lenyúzza egyben és ebbe tölti a tölteléket. Aki nem olyan kemény, az is megnyúzza, leszedi a csontokról az összes húst. A csontokat és a fejet-farkat 30 percig forralja a lé többi hozzávalójával annyi vizben, ami ellepi. A lefejtett húst elkeveri a töltelék hozzávalójával és a bőrbe tölti, összevarrja. Ha nem a bőrbe tölti, akkor hurkát formáz belőle, és egy tálba teszi, és óvatosan felönti a hallével. Lassú tűzön, alig gyöngyözve főzi 20 percig, majd behűti, mikor is az egész szépen összekocsonyásodik. Megosztó étel, halevők se szeretik mindig, attól még nagyon finom, eddig a legfinomabbnak az bizonyult, amikor a tölteléket egy másik, olyan potykába töltötték, aminek egy elszánt és ügyeskezű hentes belülről kiemelte a gerincét és a bordáit, majd összevarrta a hasát, és úgy került a hallébe, majd a kihűtve szeletelt hal a tálra.