A tökéletes csokoládéfagylalt

csokoládés fagylalt, csokifagyi
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Alapanyagok:

  • 3 dl teljes tej
  • 2 dl tejszín
  • 1 rúd vanília
  • 4 tojás sárgája
  • 50 gramm invert cukor
  • 50 gramm szőlőcukor
  • 30 gramm kristálycukor
  • 100 gramm min. 70 %-os keserű csokoládé
  • 40 gramm kakaópor

Jeges vízfürdőt készítek, melybe egy kancsót állítok. A tojások sárgáját habosra keverem a cukrokkal. A csokoládét felolvasztom, hagyom kihűlni, majd a kakaóval együtt a tojásokhoz keverem. A tejet a tejszínnel és a vaníliarúddal, valamint annak kikapart magjaival felforrósítom.

Egy merőkanállal kis adagokban a csokoládés tojásokhoz keverem a meleg tejes keverék felét úgy, hogy közben folyamatosan keverem. Ekkor visszaöntöm az egészet a tejes lábosba és alacsony lángon, állandó keverés mellett sűrűre főzöm. Felforrni nem hagyom. Akkor kész, mikor a fakanalat krémszerűen bevonja.

Ekkor azonnal átöntöm a jeges vízben álló kancsóba és hagyom szobahőmérsékletűre hűlni. Minimum 6 órára, de inkább egy éjszakára beteszem a hűtőbe, ezután készítem el a fagylaltgépben.