Hajdinás mogyorótorta

hajdinás mogyorótorta
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Egy húsz-huszonkét centis tortakarikához:

  • tizenkét deka hajdinaliszt
  • tíz deka mogyoró
  • tizenöt deka barna nádcukor (ha diabetikus változatban kívánjuk készíteni, használjunk nyírfacukrot)
  • tizenöt deka vaj
  • négy kisebb tojás (vagy három nagyobb, héjastul összesen huszonöt deka)
  • fél csomag porélesztő
  • két kiskanál vaníliakivonat
  • egy kezeletlen narancs lereszelt héja

A mogyorót 180 fokos sütőben körülbelül tíz percig sütjük, időnként átforgatva. Kivesszük, a héját ledörzsöljük, hűlni hagyjuk, majd két-három kanál cukorral finomra őröljük. Kivajazzuk és a hajdinaliszttel megszórjuk a tortakarikát. A puha vajat a cukorral habosra kikeverjük, hozzáadjuk a vaníliakivonatot, a narancs lereszelt héját, majd egyenként beletesszük a négy tojássárgáját, közben motoros habverővel folyamatosan keverjük. Hozzáadjuk a hajdinalisztet, az élesztőt és a finomra őrölt mogyorót, végül beledolgozzuk a tojások kemény habbá vert fehérjét. Beleöntjük a masszát a tortakarikába, és 180 fokra előmelegített sütőben harmincöt-negyven perc alatt tűpróbáig sütjük. A vége felé nézzünk rá. és ha nagyon barnulna a teteje, alufóliával takarjuk le.

Ha kész, a tetejét szórjuk meg porcukorral. Önmagában is finom, de meg is locsolhatjuk valami jobb likőrrel (például Frangelico vagy Grand Marnier, attól függően, hogy milyen ízvilág felé akarunk elmenni), és adhatunk mellé tejszínhabot. Esetleg vágjuk két lapba, és töltsük meg cukor- és tartósítószer-mentes narancslekvárral, netán csokoládés mogyorókrémmel. Utóbbihoz vegyünk tíz-tíz deka mogyorót, jó minőségű (legalább hetven százalékos) étcsokoládét, vajat és porcukrot, továbbá egy deci sűrített tejet. A mogyorót őröljük meg és keverjük össze a porcukorral, a csokoládét gőz fölött olvasszuk fel, keverjük hozzá a puha vajat, a meleg sűrített tejet, majd a cukros őrölt mogyorót. Keverjük, amíg egynemű masszát nem kapunk. Ebből jut a torta belsejébe, az oldalára és a tetejére, sőt még marad is, de nem baj, mert zárható üvegben a hűtőbe rakva eláll. Ezzel a készítményünk kalóriatartalmán hatalmasat lendítettünk, de hát egyszer vagyunk fiatalok. Másfelől pedig ebben a tortában nincs glutén, vagyis roppant egészséges és karcsúsító hatású, csak hinnünk kell benne nagyon. Esetleg a föntebbi ötletek ésszerű kombinációját is fontolóra vehetjük, hiszen tölthetjük a tortát mogyorókrémmel és narancslekvárral, fogyasztás előtt meglocsolhatjuk mogyoró- vagy narancslikőrrel, és persze adhatunk mellé tejszínhabot is, hogy csakugyan nagyon kerek legyen a világ.