Aranygaluska

 Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: 3 óra/fél óra

Alapanyagok:

  • fél kg lisztből készült kelt tészta
  • 20 dkg darált mandula/dió
  • 5 dkg vaj
  • baracklekvár
  • cukor

A leírás alapján kelt tésztát készítek.

A megkelt tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtom és fánkszaggatóval vagy egy normál méretű pohárral köröket szaggatok belőle. Kuglófformába, tortaformába vagy bármilyen tűzálló, kivajazott edénybe rakosgatom a köröket. Ha egy rétegben fedi a forma alját, megkenem baracklekvárral, megszórom darált mandulával, meglocsolom az olvasztott vaj felével, majd erre rétegezem a maradék tésztát. Egy formát csak félig töltök meg, mert a tészta a kétszeresére kel majd. Ezt is megkenem lekvárral, megszórom mandulával és meglocsolom vajjal. Ízlés szerinti mennyiségű cukorral is megszórom. Körülbelül egy óra múlva, illetve amikor annyira megkelt, hogy kitöltse a formát, 180 fokos sütőben kb. fél óra alatt megsütöm. Borsodóval vagy vaníliasodóval tálalom.