Mákos bobolyka (guba)

bobolyka
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Hozzávalók:

  • 60 dkg sima liszt
  • 2 dkg porcukor
  • tej szükség szerint

kovász:

  • 2 dl tej, 2dkg élesztő, 1 dkg porcukor

meghintéshez:

  • 10 dkg vaj, 10dkg mák, 8 dkg porcukor, 4 dkg méz

A szétmorzsolt élesztőt 1 dkg porcukor hozzáadásával a 2dl langyos tejben megkelesztjük. A megmelegített lisztből, sóból, porcukorból, kovászból és szükséges mennyiségű tejből tésztát dagasztunk. Jól kidolgozzuk. Lisztezett gyúródeszkán hosszú hengereket sodrunk. Kikent tepsire tesszük és meleg helyen kelesztjük. Bemelegített sütőbe tesszül ás megsütjük. Másnapig állni hagyjuk, majd kisebb darabokra tördeljük és forró vízbe dobjuk. Amikor a víz felveti, gyorsan kiszedjük, nehogy elázzon. Olvasztott vajjal meglocsoljuk, meghintjük porcukorral elkevert mákkal és leöntjük olvasztott mézzel.