Sólet

sólet
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: 10 perc/12 óra

Alapanyagok:

  • fél kg marhaszegy
  • egy kisebb velős csont
  • egy nagyobb füstölt libacomb
  • 1-2 evőkanál olaj
  • 25 dkg tarkabab
  • 15 dkg gyöngybab
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 2 babérlevél
  • 5-10 szem bors
  • kevés só
  • 10 dkg gersli

A tarkababot előző este, a gyöngybabot főzés előtt egy órával áztatom be. Az apróra vágott vöröshagymát az olajon megpárolom, a végén az áttört fokhagymát is hozzáadom, majd hozzákeverem a paprikát és egy lefedhető agyagedény aljába szórom. Rászórom egy rétegben a babok és a gersli keverékének a felét, erre halmozom a kockára vágott marhahúst, a libacombot, és a csontot a közepébe állítom. Erre halmozom a maradék babos-gerslis keveréket, majd hozzáadom a borsot meg a babérleveleket, és nagyon enyhén megsózom. Felöntöm annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, lefedem, és kb. 110 fokos sütőbe tolom. Körülbelül 8-12 óra alatt készül el, időnként rá lehet nézni, és ha elfőtte volna a levét, lehet pótolni, de amúgy nem érdemes hozzányúlni. Kuktában vagy a sütő nagyobb fokozatán is elkészíthető, sőt egyesek 3-4 órán át főzik, majd további 3 órát sütik, mindegyik verzió működőképes.