Rucola balzsamecettel, dióval, körtével és parmezánforgácsokkal

Váncsa diós rucola saláta körte
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: 10 perc

Hozzávalók:

  • tizenöt deka rucola
  • öt deka dióbél
  • két körte
  • tíz deka parmezán vagy grana padano
  • balzsamecet
  • citrom
  • olívaolaj

Egyike a lehetséges legegyszerűbb előételeknek, mégis egymást ellenpontozó és kiegészítő ízek egész kavalkádját kínálja a rucola markáns, fűszeres aromájától a körte lágy édességén, a parmezán telt, kerek zamatain és a dió ropogósságán át a hagyományos modenai balzsamecet semmihez sem hasonlítható csodájáig, mindez együtt csupa rafinéria, kifinomultság és elegancia. Ráadásul percek alatt megvan az egész.
Egyszemélyes adagokban célszerű elkészíteni, fogunk négy tányért, elosztjuk rajtuk a rucolát, a hámozott és apró darabokra vágott körtét, a parmezánforgácsokat és a gorombára vágott diót, evvel kész is vagyunk. Az asztalra teszünk citromgerezdeket, olívaolajat, sót és balzsamecetet, mindenki úgy ízesíti a salátáját, ahogy akarja.
Ünnepi vacsorák nyitányaként ajánlható.
A parmezán vagy grana helyett kipróbálhatjuk rokforttal is (mármint eredetivel), úgy pikánsabb és bujább összhatást kapunk.