Halkocsonya

2012.12.20. 14:59

Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: nettó 30 perc, bruttó másfél óra

Alapanyagok:

  • 1,5 kg édesvízi, sovány hal (csuka, fogas, kecsege akár)
  • 3 db vöröshagyma félbevágva
  • 15 szem bors
  • 3 babérlevél
  • 1 citrom héja felcsíkozva
  • 2 dl 5%-os almaecet
  • 2 nagy sárgarépa megtisztítva és felszeletelve

 

A hal fejét, gerincét, uszonyait annyi vízben felteszem főni a zöldségekkel fűszerekkel, amennyi ellepi, 45 percig lassan gyöngyöztetve főzöm. Leszűröm. A halat szeletekben egy lábosba rakom, rámerem a leszűrt lét, és szintén lassan gyöngyöztetve főzöm 15 percig. Leszűröm a levet. A szeleteket tányérakba rakom, rájuk merem a levet és hűtőszekrényben hagyom megdermedni. Hidegen, tormával, majonézes tormával, esetleg petrezselyempestóval tálalom.
Nehéz, zsíros halakból (ponty, makréla, lazac) nem ajánlott, azokból készítve súlyos, kellemetlen lehet.