Karácsonyi töltött pulyka

Váncsa karácsony töltött pulyka
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: nettó 1 óra, bruttó 4 óra

Hozzávalók:

  • egy kétkilós bébipulyka
  • húsz deka füstölt pancetta (bacon)
  • négy kisebb alma
  • húsz deka friss luganega (vékony olasz kolbász)
  • tíz deka vaj
  • egy deci olívaolaj
  • egy deci fehérbor

a töltelékhez

  • negyed kiló darált hús
  • két-három gerezd fokhagyma
  • egy vöröshagyma
  • egy sárgarépa
  • egy szál zeller
  • négy-öt deka friss zsemlemorzsa
  • tíz deka friss olasz kolbász
  • három deka frissen reszelt parmezán
  • egy tojás
  • frissen reszelt szerecsendió
  • frissen őrölt bors és só ízlés szerint

Először a tölteléket készítjük el. Felkockázzuk a hagymát, finomra vágjuk (célszerűen robotgéppel) a sárgarépát és a zellerszárat. Mindezt egy tálban összekeverjük a darált hússal, a lehéjazott és összemorzsolt olasz kolbásszal, a zsemlemorzsával és a frissen reszelt parmezánnal, beletesszük a tojást, sózzuk és borsozzuk, szerecsendiót reszelünk bele, összegyúrjuk. A hozzávalók közül a friss olasz kolbász elmaradhat, de akkor arányosan több húst használjunk, ami pedig a friss zsemlemorzsát illeti, az nem boltban vásárolt fűrészpor, hanem csakugyan friss zsemlemorzsa. Úgy készül, hogy apróra vagdaljuk a zsömlét majd robotgépben megőröljük, miáltal is zsemlemorzsává lényegül át, ha minden igaz.

A kész tölteléket az előkészített pulyka hasüregébe gyömöszöljük. Mielőtt elkezdenénk, ésszerű a mellcsontot a csontváz többi részétől elválasztani (ebben egy szárnyasolló lehet a segítségünkre), így hasüreg befogadóképessége megnő, tehát biztosra vehetjük, hogy a töltelékünk belefér. Még helyesebb, ha a mellcsontot a mellhúsról is leválasztjuk és kiemeljük a jószág teteméből, ugyanis így a pecsenyét könnyedén és látványosan tudjuk majd szeletelni. Bevarrjuk a nyílást, amit remélhetőleg nem tágítottunk ki jobban a szükségesnél, a madarat két deka vajjal bedörzsöljük, majd gondosan betakargatjuk a szalonnaszeletekkel, nemcsak a mellet, hanem a combokat is. A linguicát három centis darabokra vágjuk, majd mindegyik darabot szalonnába csomagoljuk, fogpiszkálóval megtűzzük. Vegyünk elő egy megfelelő méretű, a sütőbe is berakható (lehetőleg öntöttvas) serpenyőt, forrósítsuk fel benne az olajat és a maradék vajat, majd süssük körbe a pulykát úgy, hogy minden oldalán jó színt kapjon. Ráöntjük a bort, mellérakjuk a szalonnába csomagolt kolbászdarabokat, betesszük a sütőbe. Saját szaftjával időről időre meglocsoljuk, ahogy szokás. Egy óra elteltével mellérakjuk a felezett és kimagozott almákat. A teljes sütési idő nagyjából két és fél óra, de inkább több. Ha a szalonnaburok túlpirulna, takarjuk le a madarat alufóliával, esetleg a sütő hőmérsékletét is csökkentsük. Időközben egy másik sütőedényben príma tepsis krumplit állíthatunk elő, ha úgy látjuk jónak. A sült almákat megkoronázhatjuk egy-egy kevéske áfonyalekvárral vagy Cumberland mártással, ha van kéznél ilyesmi. Ha nincs, jó lesz nélküle is.