Pacsni

Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: nettó 40 perc, bruttó két óra

Alapanyagok:

  • fél kg finomliszt
  • 2,5-3 dl tej
  • 25 gramm friss élesztő
  • 50 gramm cukor
  • egy teáskanál só
  • 10 dkg vaj

Az élesztőt a langyos, cukorral elkevert tejben megfuttatom, a lisztbe keverem a sót, és kb. 15 perc alatt kézzel vagy dagasztógéppel rugalmas tésztát gyúrok. A vajat a fagyasztóba teszem. A tésztát kb. 45 perc alatt hagyom a kétszeresére kelni, majd laposra egyengetem, ráreszelem a fagyos vaj egyharmadát, és hajtok rajta egyet, hogy befedjem a vajdarabkákat. A műveletet háromszor megismétlem. A tésztát további fél órát kelesztem, majd kis gombócokat tépkedek belőle. A gombócokat kb. 3 milliméteres, hosszúkás, a két végén kiszélesedő formára húzom szét és sütőpapíros tepsire teszem. Hagyom kelni, míg a sütőt 220 fokosra melegítem elő. A pacsnikat a forró sütőbe teszem, a sütő aljába egy tűzálló edényben egy pohárnyi vizet teszek, kb. 15 perc alatt aranysárgára sütöm.