Sertéskaraj karamellizált guavával

Váncsa karaj
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: nettó 30 perc, bruttó 2 óra + 12 óra pihentetés

Alapanyagok:

  • két és fél kiló karaj a csontjával együtt
  • négy evőkanál limalé
  • másfél kiskanál szárított oregano
  • egy kiskanál frissen őrölt római kömény
  • egy kiskanál frissen őrölt bors
  • másfél kiskanál só
  • csontleves szükség szerint

A karamellizált guavához

  • másfél kiló kimagozott guava
  • három és fél deci fehérbor
  • hat evőkanál sherryecet
  • hat evőkanál vaj
  • hat evőkanál nádcukor (fele barna, fele világos)
  • tizenöt szem egészbors
  • három szegfűszeg

Lábasba rakom a guavát és hozzávalóit, rálocsolom a bort és az ecetet, főzöm, amíg az összes folyadék el nem párolog. Napokkal előbb elkészíthető.

A karajt bedörzsölöm először a limalével, aztán az oregano, a római kömény és a frissen őrölt bors keverékével, hűtőben tizenkét-tizennégy óráig állni hagyom. Sózom, majd kizsírozott tepsibe rakva kétszáz fokra előmelegített sütőben, szaftjával rendszeresen locsolgatva, szép pirosra sütöm, közben szükség szerinti mennyiségű csontlét öntögetve alá, de mindig csak egy keveset. Szeletelés előtt húsz percig hagyom állni. Tetszés szerinti körettel és a karamellizált guavával tálalom.