Spárga bassanói módon

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: nettó 15 perc, bruttó 45 perc

Alapanyagok:

  • fél kiló fehér spárga
  • két nagy kemény tojás
  • egy-két evőkanál frissen kicsavart citromlé
  • két evőkanál olívaolaj
  • két sózott szardellafilé
  • leöblítve és felkockázva
  • egy kiskanál apróra vágott kapribogyó
  • frissen őrölt bors

Bassano del Grappa apró de nagyon festői venetói kisváros, Velencéből vonattal egy óra és húsz perc, itt született és halt meg Jacopo Bassano és itt született Tito Gobbi, az ötvenes-hatvanas-hetvenes évek egyik legnagyobb baritonistája. Amikor először odamentünk, épp zuhogott az eső. Bemenekültünk a turistainformációba, ott azonnal megkínáltak süteménnyel és grappával - többféle is volt, az egyik egy Acquavite Nardini Riserva, egészen kiemelkedően finom -, továbbá kaptunk egy ajándékcsomagot. Azóta, ha a világ bármely pontján betévedünk egy turistairodába, ugyanerre a bánásmódra tartunk igényt. Grappa, süti, apró ajándékok. Nem is értjük, mért nincs így mindenütt.

A hölgyek azt is megkérdezték, lefotózhatnak-e minket, mondtuk, hogy igen. Mint kiderült, a turizmus világnapja van, vagy mi a fene, ezért a felhajtás, ámde az esőnek betudhatóan aznap még egyetlen árva turista se járt arrafelé. Nyilván mi voltunk az elsők. Remélem, hogy a fotóink azóta kinn vannak a faliújságon, sőt talán a kirakatban is.

A város igen megkapó, pici, úgyszólván minden házban van egy grappabolt, amelyben a grappán kívül bort, sonkát, kolbászt és sajtot árulnak, sőt mondhatni az egész városban mindenütt ezeket az alapélelmiszereket árulják, tehát grappát, bort, sonkát, kolbászt és sajtot.
Civilizált, úri hely, de valószínűleg nem növényevők lakják. Ezért is érdekes, hogy az egyetlen recept, amely ehhez az elbűvölő városkához köthető, egy zöldségelőétel.

A lehámozott kemény tojásokat hosszában kettévágjuk, a sárgáját kiszedjük és szitán áttörjük majd a lassacskán hozzáadott citromlével igen alaposan összedolgozzuk. Lassan hozzákeverjük az olajat is, úgy, hogy sima, egynemű mártást kapjunk. Nagyon apróra vagdaljuk a tojásfehérjét és a felét a mártáshoz adjuk a finomra vágott szardellafilével és a kapribogyóval együtt. Sózzuk és borsozzuk, esetleg még egy kevés citromlét csepegtetünk bele, ha úgy látjuk jónak. Az összekötözött spárgát sós vízben megfőzzük, tálra rendezzük, leöntjük a mártással. A maradék tojásfehérjét szórjuk köré. A tetejét meg lehet hinteni finomra vágott, friss zöldpetrezselyemmel és kakukkfűvel; ha gondoljuk frissen reszelt parmezánt is kínálhatunk mellé.