Spárgarizottó

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: 20 perc

Alapanyagok:

  • fél kiló rizs (carnaroli)
  • egy kiló fehér spárga
  • egy felkockázott vöröshagyma
  • tizenöt deka vaj
  • három evőkanál olívaolaj
  • egy deci fehérbor (például pinot grigio)
  • egy liter fehér alaplé
  • két evőkanál finomra vágott
  • friss zöldpetrezselyem
  • tizenkét deka frissen reszelt parmezán vagy grana padano

Ennek az ételnek az alapanyaga a Bassano del Grappában termő fehér spárga, amit Itália-szerte igen nagy becsben tartanak. Lényegében ugyanaz, mint amit a magyar piacokon árulnak, csak jobb.

A spárgát a szokásos módon tisztítjuk, a szárakat egyenlő hosszúra vágjuk, nyalábba kötjük és egy nagy fazékba lógatva félpuhára főzzük. Kiszedjük, lehűtjük, a hegyeket levágjuk és félretesszük, a többit felkarikázzuk. Egy (optimális esetben ónozott rézből való) serpenyőben a három evőkanál olívaolaj és öt deka vaj keverékén megdinszteljük a hagymát, hozzátesszük a felkarikázott spárgát, majd a rizst; jól összekeverjük, majd felöntjük a borral. Mikor ez elpárolgott, egy-egy kevés alaplét aláöntögetve készre pároljuk. A végén belekeverünk tíz deka vajat és tizenkét deka frissen reszelt parmezánt vagy granát, tálra rakjuk, a tetején elosztjuk a spárgahegyeket és megszórjuk zöldpetrezselyemmel.