Dobos-torta

2013.05.01. 7:57

Forrás: Táfelspicc

Alapanyagok egy 22 cm átmérőjű tortához:

8 tojásból készült piskóta 5 dkg vajjal kiegészítve

A krémhez:

  • 4 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál kakaó
  • 20 dkg vaj
  • egy rúd vanília kikapart magjai - opcionális
  • egy evőkanál rum - opcionális

A mázhoz:

  • 2 evőkanál vaj
  • 15 dkg cukor

A díszítéshez: darált dió vagy mandula

A piskótatésztát hat egyenlő részre osztom és kerek tortaformában, 180 fokon, laponként 5-7 perc alatt megsütöm, félreteszem.
A csokoládét gőz fölött felolvasztom, félreteszem. A tojásokat a vaníliával, rummal, cukorral gőz fölött, habverővel folyamatosan keverve addig főzöm, míg sűrű krémmé nem válik. Leveszem a gőzről és kihűlésig folyamatosan keverem. Hozzáadom a csokoládét, a kakaót majd a lágy vajat is és simára keverem. Öt egyenlő részre osztom és megkenem vele a lapokat, de csak ötöt, a hatodikat félreteszem. A torta oldalát is megkenem a krémmel.

A bevonathoz vastag aljú serpenyőben vagy edényben felolvasztom a vajat, hozzákeverem a cukrot, majd keverés nélkül megvárom, míg felforr, és borostyánszínűvé válik. Ekkor azonnal lekapom a tűzről és a félretett piskótalapra öntöm. Miután megszilárdult, a torta tetejére helyezem.

A torta oldalát darált dióval panírozom be.