Dobozában sült Camembert vörösboros ribizlimártással

Váncsa, camambert, ribizli
Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!
Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: nettó 15 perc, bruttó 30 perc

Alapanyagok:

  • egy eredeti, fadobozos camembert, a fadobozával együtt
  • négy evőkanál vaj
  • tíz deka piros ribizli
  • két evőkanál vörösbor
  • egy evőkanál porcukor
  • egy csipet só
  • egy kiskanál kukoricakeményítő
  • a tálaláshoz vékonyan szeletelt baguette

A sütőt kétszáz fokra előmelegítem, közben a ribizlit megmosom és leszedem a kocsányáról. Ha netán több volna tíz dekánál, az se baj.

Leszedem a papírt a camembert-ről, a sajtot visszarakom a dobozába, visszateszem a doboz tetejét is, majd az egészet bedugom a sütőbe. Ez nem az én privát őrületem, hanem a camembert konyhai felhasználásának teljesen legális, bevett módja, aminek számos változata van. Az eljárás neve „camembert en boîte”, ami nem meglepő módon azt jelenti, hogy camembert doboz(á)ban; a francia „boîte” éppúgy az ógörög „pyxis”-ből származik, ahogy az angol „box”, azaz fadoboz szó is.

Körülbelül öt percig sütöm a sajtot, közben vajat olvasztok egy kis serpenyőben, beleszórom a ribizlit, meglocsolom vörösborral, ráhintem a cukrot, sózom és két-három percig kevergetem. Hozzáadom a kiskanálnyi vízzel elkevert kiskanálnyi kukoricakeményítőt, avval is kevergetem egy percig, majd leveszem a tűzről.

Kiveszem a sajtot a sütőből, tányárra teszem és a dobozában adom az asztalra. A doboztetőt mindamellett eltávolítom, a sajt köré pedig egy kevés ribizlimártást öntök. (Mondom, a sajt köré, nem a doboz köré.) A többi mártást csészében adom fel. Friss, szeletelt baguette-tel fogyasztandó.