Édes, ress savanyúk a hűtőből

Pickle alap, házi savanyúságok
Vágólapra másolva!
Van a savanyúságoknak egy itthon kevésbé ismert, cserébe ropogós és nyári változata, amit érdemes kipróbálni. Semmi borkén, cserébe könnyű alma- és borecetek kellenek hozzá.
Vágólapra másolva!
Befőttesüveg sem kell, hőálló műanyag konténerben jobban elférnek a hűtőszekrényben Forrás: Táfelspicc


Az alábbi receptek elsősorban az ecethasználatban térnek el az általunk leginkább ismert, 10%-os ételecettel - és sokszor tartósítószerekkel - készülő savanyúktól, amelyekben az ecet ízben nem sok izgalmat ad a zöldségekhez. Cserébe egy finomabb alma- vagy borecet használata különleges végeredményeket adhat, érdemes ezeket is kipróbálni.

A hamburgerhez való édes, kapros uborka is ezzel a módszerrel készül. Még bőven tart a grillszezon, érdemes nekiállni Forrás: Táfelspicc

Uborka hamburgerhez

A citromos karfiol nem sokban tér el a klasszikus savanyított karfioltól, de az édesebb alap és a friss, savanykás citrom sokkal karakteresebbé teszi.
Pagodakarfiolból, ami kicsit vajasabb, édesebb, még jobb! Forrás: Táfelspicc

Citromos karfiol

A padlizsán sosem jut eszünkbe, mint savanyúság, pedig sok mentával, citrommal és fokhagymával kifejezetten izgalmas lesz Forrás: Táfelspicc

Mentás padlizsán

Egy vegyes változat, sok cukkinival, amire szintén nem gondolunk úgy, mint amit akár savanyítani is lehetne. Pedig de Forrás: Táfelspicc

Vegyes savanyú cukkinival

És egy olajos extra, az egyik legjobb, enyhén csípős csalamádé jalapeno csilivel:

Jalapenós csalamádé