Maria Hajková Szlovákia F. Nagy Angélája. Az életvezetési tanácsokkal teletűzdelt Új szakácskönyve után itt a következő olvasmány, ahol a burgonya került középpontba. Ha otthon, rokonoknál vagy bárhol a kezükbe kerül, ragadják meg, rejtsék el, tartsák titokban, mert könyvesboltban nagy valószínűséggel már nem találják meg. A magyar kiadás 1989-ben került a boltokba, így legfeljebb antikváriumban juthatnak hozzá.
A hagyományos köretek, meleg saláták, gombócok, levesek és főzelékek mellett a legizgalmasabb a krumplis édességekről szóló fejezet, ahol igazi kincsekre bukkantunk.
Az egyik kedvencünk az ánizsos diós püspökkenyér, amely egészen kevés lisztet tartalmaz, lényegében tojás és áttört burgonya adja a tésztát. Durvára vágott dióval, frissen tört ánizzsal, kardamommal és kevés mazsolával ízesítettük a tésztát, ami könnyed, ruganyos, másnapra is puha maradt, az alapreceptet pedig bármivel variálhatják - mandulával, fahéjjal, aszalt gyümölcsökkel vagy akár csokoládédarabokkal. Még forrón porcukrozzuk, aztán örüljünk nagyon.
A túrós pite tésztája egy tojásos, gyúrt krumplis tészta, amellyel nagyon könnyű dolgozni, mert nem szakad, nem lyukad ki és nem törik könnyen darabokra, mint a kényes omlós. Két tésztaréteg közé túrótölteléket simítottunk és még forrón megszórtuk porcukorral. Harr. Ezt a tésztát más pitékhez hasonlóan tölhetik reszelt vagy szeletelt almával, meggyel, mákkal.
Végül egy egyszerű máktortát próbáltunk ki, ahol kihabosított tojás mellé forrázott mák és áttört burgonya került. Szaftos, tömör lett a piskóta állaga, amit végül citrommázzal vontunk be.
Fontos, hogy ezeknél a süteményeknél nem dominál a burgonyaíz, inkább textúrabeli különbséget jelent: a tészták dúsabbak, tartalmasabbak, ugyanakkor szaftosak - ehhez viszont az kell, hogy a krumplit még melegen, kitartóan törjük simára, nehogy nagyobb darabok maradjanak benne.
Ez pedig egy régebbi recept, Sinya anyukájának, Panni néninek a krumplitortája.
Receptek a hajtás után