Süssünk tökéletes fánkot, mert nehéz!

fánk
Vágólapra másolva!
A jeges latyak egyet jelent a báli, farsangi, tehát a fánkszezonnal. Mert ki akarna nyáron fánkot sütni és enni? Ugye. Fánkkalauz olajban tocsogás nélkül.
Vágólapra másolva!

A tavalyi fánkszezonban összegyűjtöttük a nemzetek fánkjait: beignet-től a zeppolén át a lyukas amerikai fánkig kielemeztük a találatokat, a konklúzió viszont egyértelmű volt. A szalagos fánk a nyerő, csak gyorsan, azon melegében, de nem forrón kell befalni, mert másnaposan nem az igazi. És persze baracklekvárral. Jótanácsokat a tökéletes szalagoshoz ezen a linken találnak.

Csoportkép fánkkal Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Ízek, szagok, halmazállapotok

A listát kiegészítjük további fánkcsodákkal, amelyeket érdemes kipróbálni ebben az időszakban, például egy ónos esős vasárnap délutánon. Horváth Ilona mellett a Valódi magyar szakácskönyv szerzője, a szintén megbízható Zilahy Ágnes volt segítségünkre. Pár tanácsot tennénk a szalagos technológiájánál megismertekhez:

  • Ne hagyjanak ruhát abban a helyiségben, ahol sütnek, mert utána nagyon rosszul esik olajszagú kabátban felszállni a villamosra. Önnek is, másnak is.
  • Ne mossanak előtte hajat, a fenti okból kifolyólag. Persze nem ez a legfontosabb, de elég zavaró tud lenni.
  • Ne tegyenek túl sok fánkot egyszerre az olajba, mivel sütés közben megnőnek, másrészt a sok tészta lehűti az olajat, és megszívják magukat. Egyértelműen tocsogást okoz.
  • A kisült fánkokat szalvétával fedett tálcára tegyék, ilyenkor óvatosan a tetejéről még le lehet itatni papírtörlővel a felesleget. Így biztosan nem fognak tocsogni.

Egyszerű, de nagyszerű

Túrófánk Fotó: Pályi Zsófia - Origo

A túrófánk az egyik legegyszerűbb fánk, még a csodás krumplisnál is minimalistább az elkészítése: nem kell keleszteni, pihentetni, gyúrni, dagasztani, csupán össze kell dolgozni az alapanyagokat és mehet is. Készülhet sós vagy édes változatban is, így szuperül lehet variálni. Aki még nem próbált fánkot sütni, annak ez a faék lehet az első sikerélménye. Kicsit csufi, de mi imádjuk.

Csörögefánk Fotó: Pályi Zsófia - Origo

A csörögefánk a fánkok egyik sztárja, a bonyolultnak tűnő külső ellenére a legkönnyebben elkészíthető fánk, ha sok embernek sütne, mindenképpen ezt válassza.

A cseh és a spanyol

Lapos kis talkerlik Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Zilahy könyvében cseh fánkként, más néven talkerliként (esetleg talkedli, tarkerli) találtuk, amelynek a szalagosnál sokkal lágyabb a tésztája. Többféle képpen süthetik, hagyományosan homorú talkerlisütőben készítik, majd két felet töltenek meg lekvárral. A túrófánkhoz hasonlóan szaggathatják forró olajba, majd porcukorba hempergetve tálalják. Zilahy tanácsa alapján palacsintasütőben készítettük, így nem lett olyan domború a felülete, az íze viszont meggyőző, ez a verzió pedig rettentő gyorsan el is készül.

Kukackák Fotó: Pályi Zsófia - Origo

A churros a spanyol és latin-amerikai konyha ördögpirulája, amelyet csakis forrón, cukorba hempergetve érdemes fogyasztani. Melós sütemény, fizikai munkát igényel a kevergetése és a sűrű tészta habzsákból nyomása, cserébe zseniálisan finom, őrült kalóriabomba. Egy szuper receptet és történetet itt találnak.

A művészi

Cukin kinyíltak Fotó: Pályi Zsófia - Origo

A rózsafánkot szintén Zilahy nyomán készítettük, itt viszont a kivitelezés pepecselős, idő- és türelemigényes. Egyeseknek megnyugtató lehet három különböző méretű korongot szaggatni, egyenként bevagdosni majd összeragasztani, azoknak való, akik a hókiflit és az islert is a nyugalom egyik forrásaként kezelik. A végeredmény nem csak csinos, de a végtelenül egyszerű tésztához képest meglepően finom is. Legközelebb viszont zsírban sütjük, az egyszerá étolaj nem adta meg azt a plusz nagymama-érzést a fánknak.

Szuper fánkreceptek a hajtás után.