A legédesebb torta valaha

Snickers torta
Vágólapra másolva!
A Snickers a világ egy legnépszerűbb édessége, amely indulhatna a legédesebb csokoládé címért is - illetve, maradjunk az édesség címnél, nehéz egy olyan dologra azt mondani, hogy csokoládé, amely összetevőinél első a cukor, és csak a hatodik a kakaómassza. Így készül házilag, jó alapanyagokból.
Vágólapra másolva!

De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy akármilyen édes, akármilyen cukorsokkot is okoz, finom. A tejcsokoládé, a nugátkrém, a karamell és a mogyoró mintha egymásnak és ezért a kombinációért lennének kitalálva. Ezért próbáltuk meg elkészíteni otthon.

Forrás: Táfelspicc

Miért? Azért, amiért bárki Sport szeletet, Pilóta kekszet vagy Túró Rudit készít otthon. Mert móka és mert érdekes kísérlet arra, hogy egy ízt és állagot mennyire képes bárki, otthoni körülmények között reprodukálni. Jobban.

A hosszas receptkeresés nem a várt eredményt hozta: a legtöbb oldal kevés helyett rengeteg cukrozott sűrített tejet, nagy mennyiségű mogyoróvajat és rengeteg, de tényleg rengeteg cukrot ír elő. És bolti karamellákat olvaszt be, mert csak. Kénytelenek voltunk megoldani saját kezűleg.

Íme az otthon kipróbált, mézzel kiegészített, csökkentett cukormennyiségű, házi pillecukros verzió, amit ugyan tortának hívunk, de ne álltassuk magunkat, ez egy gigantikus szelet Snickers lett, ami a legkevésbé sem kalóriaszegény. Ellenben nem csak egyszerűen jó, hanem:

Ennyire jó! Forrás:

Az édesség ráadásul hamar elkészül, a különböző rétegeket sütés nélkül, fél órán belül összeállíthatjuk, és csak a karamell készítéshez kell némi konyhai tapasztalat.

Snickers torta

Elkészítési idő: nettó 35 perc, bruttó 6 óra

Alapanyagok (6 szeletes tortaformához):

1. csokoládéréteg:

  • 50 g étcsokoládé
  • 1 nagy ek nutella

a pillecukros réteg:

a karamellréteg:

  • 150 g cukor
  • 1 ek méz
  • 1 dl tejszín
  • 80 g vaj
  • 150 g sós mogyoró

2. csokoládéréteg:

  • 50 g étcsokoládé
  • 1 nagy ek nutella

A rétegek szerint haladok sorban. A tortaforma aljátt műanyag fóliával vagy sütőpapírral kibélelem, így minden szelet könnyen mozgatható szeleteléskor.

A csokoládét és a nutellát gőz felett megolvasztom és egyenletesen a forma aljába simítom. Hűtőbe teszem, közben készítem a következő réteget.

A mézet, cukrot és a tejet 5 percig forralom, majd a tűzről levéve hozzáadom a vajat és a nutellát. Beleforgatom a pillecukorhabot, majd a csokoládérétegre simítom a krémet.

A tejszínt felforrósítom. A cukrot a mézzel karamellizálni kezdem: nem piszkálom, csak az edényt forgatva hagyom olvadni-karamellizálni a cukrot. Amikor egynemű és aranysárga, lassan hozzáadom a forró tejszínt (lassan, mert fröcsköl és bugyborékol!), legvégül a vajat. Egy-két percig forralom, majd a tűzről levéve beleforgatom a sós mogyorót. Rásimítom a pillecukros rétegre.

30 perc hűtés után elkészítem az utolsó csokoládéréteget: gőz felett megolvasztom a csokoládét a nutellával, rásimítom a tetejére és legalább hat órát hagyom hűtőben.