Emlékszik az őznyelvre?

házi őznyelv
Ilyen az őznyelv
Vágólapra másolva!
Nem, nem Bambié, de még csak nem is az anyukájáé, mert az őznyelv egy egyszerű, de annál csodálatosabb sütemény, amelyet réges-régen készítettek a cukrászműhelyekben. Ha még nem találkozott vele, íme, a recept!
Vágólapra másolva!

Őznyelvet cukrászdában még sosem láttam, rendes xyz-generációsként csak az interneten találkoztunk. Egy kolléga kérdezte egyszer, nem tudom-e, melyik az a sütemény, ami leveles tésztából van, és csokoládé van a közepén, évek óta nem látott vagy evett ilyet. Medvetalp? Az más. Valamilyen papucs? Az még lehet. A Tátra-csúcs kapcsán futottam bele, majd jött a felfedezés: ez lesz az.

Ilyen az őznyelv Forrás: Zirig Árpád/Táfelspicc

Az őznyelv alapja leveles tészta, amelyet csokoládékrémmel vagy főzött csokoládé-, esetleg vaníliapudinggal töltenek. Sütés során a tésztát porcukorral karamellizálják, majd a ropogós ovális lapokat töltik meg. Nem kell vele sokat bajlódni, a krém is annyira egyszerű, mint egy kiskanál, ráadásul sokat lehet előre gyártani. Amikor megtöltjük krémmel, tényleg olyan, mintha egy őz dugná ki a nyelvét a lapok közül. És még cukiságokat sem kell levágni hozzá.

Őznyelv

Elkészítési idő: nettó 30 perc, bruttó 1,5 óra

Alapanyagok:

  • 1 adag vajas tészta
  • 10 dkg porcukor a nyújtáshoz
  • 150 g étcsokoládé
  • 150 g tejszín
  • 50 g vaj

A krémmel kezdem: a tejszínt felforrósítom, ráöntöm az apróra tördelt csokoládéra, simára keverem, majd apránként hozzáadom a puha vajat. Félreteszem hűlni.

A tésztát porcukron fél centisre nyújtom, majd 5 centis kiszúróval korongokat szúrok belőle. Ezeket oválisra nyújtom, majd villával megszurkálom, és papírral bélelt tepsire teszem. 200 fokra előmelegített sütőben 7 perc alatt aranybarnára sütöm.

Amikor a tészta kihűlt, kettesével megtöltöm őket a csokoládékrémmel és kész. Ennyi. Azonnal megeszem az összeset egy pohár tejjel.