Fejes saláták, ahogy sose gondolt rájuk

saláta pisztráng szárított paradicsom címlapkép
Vágólapra másolva!
A fejes salátákat még mindig nem használjuk elég sokoldalúan, pedig levesbe, pürékbe és ötletes tálaláshoz is jól alkalmazható. Három szuper kora nyári tipp. 
Vágólapra másolva!

Tálaláshoz

A római saláta leveleinek formája és kialakítása ideálissá teszi arra, hogy egyszerűen belerakjuk az ételt. A növényből megmaradó, kevésbé jó formákat a töltelékbe darabolhatjuk, ahogy mi is tettünk ezzel a füstölt pisztrángos előétellel.

Forrás: Táfelspicc

Pisztrángos saláta

Elkészítési idő: 5 perc
Alapanyagok:

  • 1 fej római saláta
  • 1 füstölt pisztráng
  • pár szem koktélparadicsom
  • 2 db apróra kockázott répa
  • fél marék durvára vágott dió
  • fehérborecet
  • dióolaj
  • só, bors

A salátát leveleire szedem, a nagyobb szebbeket félrerakom. A maradékot összetépkedem, elkeverem a többi alapanyaggal és a szép levelekre halmozom. Sózom, borsozom, ecettel és olajjal locsolom meg.

Levesnek

Amikor már megőrül valaki a diéta közben a sok hideg salátától, egy ehhez hasonló gyors levest nyugodtan főzhet, talán még a családtagoknál is átmegy a recept.

Forrás: Táfelspicc

Zöldborsóleves mentával és salátával

Elkészítési idő: 20 perc
Alapanyagok:

  • 1 fej római saláta
  • 20 dkg zöldborsó
  • 1 kis fej vöröshagyma apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 csokor menta összetépkedve
  • 1 l csirkealaplé
  • 1 tkanál olívaolaj
  • só, bors

A hagymákat az olajon üvegesre párolom. Hozzáadom a borsót, a saláta apróra tépkedett leveleit, felöntöm az alaplével és felforralom. Hozzáadom a mentát, sózom, borsozom, tálalom.

Pürének, pesztónak

A salátára a legkevésbé úgy gondolunk, mint húsokat körítő püré, pedig kesernyés ízével lazachoz, csirkéhez nagyon jól illik. A receptben tárkonnyal és dióval készítettük el.

Forrás: Táfelspicc

Salátapüré dióval

Elkészítési idő: 10 perc
Alapanyagok:

  • 1 fejes saláta
  • 10 dkg dió
  • 2 szál tárkony
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 dl dióolaj
  • só, bors

Az alapanyagokat egy mozsárban pépesre dolgozom. Édes karakterű húsok, halak, füstölt halak mellé, vagy akár tésztára, kenyérre is kenhető krém.